CLICK HERE FOR VARIOUS NEW JOBS 
CLICK HERE FOR VARIOUS EDUCATIONAL NEWS 
CLICK HERE FOR NEW SCHOLARSHIPS 
CLICK HERE FOR ADMISSION NOTICES 
Click And Follow On Google+ To Get Updates
Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

ADMISSION NOTICES
Scholarships

Scholarship-300x291

BUDGET 2014-15
budget_2014-2015
New Date Sheets
VU SOLVED ASSIGNMENTS
Recent Posts

Posts Tagged ‘preparation’

Educators and AEO,s NTS Test Preparation Child development and Pedagogy MCQs

Educators and AEO,s NTS Test Preparation Child development and Pedagogy MCQs

major strength of ecological theory is its framework for explaining
(a) Environmental influences on development.
(b) Biological influences on development.
(c) Cognitive development.
(d) Affective processes in development.

2. All of the following advanced principles of child development that are closely allied to the stimulus response learning theory, except
(a) Pavilov
(b) J B Waston
(c) Hull
(d) Gesell

3. The process whereby the genetic factors limit an individual’s responsiveness to the environment is known as
(a) Canalization.
(b) Discontinuity.
(c) Differentiation.
(d) Range of reaction.

4. In order to develop the spirit of labour in students
(a) The teacher himself should indulge in labour
(b) The teacher should deliver lectures on the importance of labour
(c) Students should be given opportunities to do labour from time to time
(d) Students should be given examples of laboring people

5. A child has been admitted to your school who belongs to a back ward family/background from the cultural viewpoint. You will
(a) Keep him in a class in which, there are many more students of backward
background from the cultural viewpoint
(b) Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
(c) Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his special needs in view
(d) Advise him to take up vocational education

6. All of the following can be signs that a child is gifted, except
(a) Early development of a sense of time
(b) Interest in encyclopaedias and dictionaries
(c) Uneasy relationships with peers.
(d) Easy retention of facts

7. If heredity is an important determinant of a specific behaviour, what prediction can we make about expression of the behaviour in identical twins reared apart compared to its expression in fraternal twins reared apart?
(a) Fraternal twins will express the behaviour more similarly than identical twins.
(b) There will be little similarity in the expression of the behaviour in either set of twins.
(c) Identical twins will express the behaviour more similarly than fraternal twins.
(d) The behaviour will be expressed as similarly by identical twins as it is by fraternal twins.

8. Frobel’s most important contribution to education was his development of the
(a) Vocational school
(b) Public high school
(c) Kindergarten
(d) Latin School

9. Of the following, the main purpose of state certification of teachers is to
(a) Monitor the quality of teacher training institutions
(b) Provide for a uniform standard of entry-level teacher competency throughout the state
(c) Exclude from the profession those not trained in pedagogy
(d) Exclude from the profession those who are mentally unhealthy

10. The key difference between evolutionary and cultural change is that evolutionary change alters __________ whereas cultural change alters ____________.
(a) Reproduction; environment
(b) Heredity; environment
(c) Environment; behavior
(d) Development; learning

11. The current view of childhood assumes that
(a) Children are similar to adults in most ways.
(b) Children are best treated as young adults.
(c) Childhood is basically a “waiting period.”
(d) Childhood is a unique period of growth and change.

12. In preparing a fifth grade class to take a standardized reading test the teacher is best advised to:
(a) Tell the children the test is very important and they should do the best they can
(b) Ditto key questions from a previous test and allow the pupils to answer them
(c) Coach the below grade level readers, as the rest of the class will do well anyway
(d) Give the pupils practice in answering questions similar to the type that will appear on the test

13. A normal child of twelve years of age is most likely to
(a) Have difficulty with gross motor coordination
(b) Have feelings of anxiety about pleasing adults
(c) Confine his/her interests to here and now
(d) Be eager for peer approval

14. Creative writing should be an activity planned for
(a) Only those children reading on grade level
(b) Only those children who can spell and also, can write cohesive sentences
(c) Only those children who want to write for the newspaper of the class
(d) All children

15. Of the following, the most promising step for a teacher to take in order to improve class discipline is to
(a) Note specific infractions of class rules in the marking book
(b) Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
(c) Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
(d) Call a parent – teacher meeting to discuss the situation

16. The question “Will the shy child who never speaks turn into a quiet, shy adult or wilL the child become a sociable, talkative person?” is concerned with which developmental issue?
(a) Maturation
(b) Continuity and discontinuity
(c) Cultural universals versus cultural relativism
(d) Nature and nurture

17. A child from a disorganized home will experience the greatest difficulty with:
(a) Well structured lessons
(b) Independent study
(c) Programmed instruction
(d) Workbooks

18. Most psychologists believe that development is due
(a) Largely to nature.
(b) Largely to nurture.
(c) To nature and nurture acting separately.
(d) To an interaction of nature and nurture.

19. The normal twelve –year –old child is most likely to:
(a) Have difficulty with gross motor coordination
(b) Have anxiety feelings about pleasing adults
(c) Confine his/her interests to the here and now
(d) Be eager for peer approval

20. The reason why students run from school is
(a) Lack of interesting class teaching work
(b) Lack of interest in studies on the part of students
(c) Not giving punishment to students
(d) Callous attitude of teachers towards the problem

21. You find a student to be intelligent. You will
(a) Remain pleased with him
(b) Not give him additional homework
(c) Motivate him so that he can make more progress
(d) Inform his parents about the fact that he is intelligent

22. If some students are not in a mood to study in the class, you will
(a) Force them to study
(b) Tell those students to leave the class and enjoy
(c) Warn them that they must study else you will report the matter to the Principal
(d) Tell them some interesting things related to their interests or your own subject

23. Child development is defined as a field of study that
(a) Examines change in human abilities.
(b) Seeks to explain behaviour across the life span.
(c) Compares children to adults to senior citizens.
(d) Accounts for the gradual evolution of the child’s cognitive, social, and other capacities.

24. The term ‘identical elements’ is closely associated with:
(a) Group instruction
(b) Transfer of learning
(c) Jealousy between twins
(d) Similar test questions

25. Organismic theories of development hold that
(a) Psychological structures and processes within the child help determine his/her development.
(b) Physical structures and processes within the child help determine his/her development.
(c) Passively developed structures and processes within the child help determine his/her development.
(d) Slowly developed structures and processes within the child help determine his/her development.

26. A Person believes that nurture strongly influences the development of his child. He
would not agree with the importance of:
(a) Genetic factors. (b) Exposure to peers.
(c) The types of toys at home.
(d) The warmth displayed by the parents.

27. If student is too shy to participate in the class, you will
(a) Not ask questions from him
(b) Ask only those questions from him whose answers can be given by him
(c) Not ask those questions from him whose answers are beyond his means and due to which, he may become objects of ridicule in the class
(d) Ask questions from him only when he is keen to answer them

28. How will you bring a hyperactive child on the right path?
(a) Make him sit in front of the class and keep a strict vigil on him
(b) Allocate a seat for him in a corner of the class
(c) Give him tasks of watering trees, cleaning the blackboard, making toys of clay etc.
(d) None of above

29. Knowledge of child psychology is a must for a primary teacher. That is because
(a) It helps in making children disciplined
(b) The examination result is improved
(c) It becomes a convenient mode for motivating children
(d) It helps the teacher in understanding the behavior of children

30. The current movement of behavior modification, wherein tokens are awarded for
correct responses, is a reflection of:
(a) Herbart’s Five Steps
(b) Lock’s Tabula rasa
(c) Thorndike’s Law of Effect
(d) Thorndike’s Law of Exercise

ANSWERS

1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (b) 11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (b) 16. (d) 17. (b) 18. (d) 19. (d) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (d) 24. (b) 25. (a) 26. (a) 27. (d) 28. (c) 29. (d) 30. (c)

Educators Jobs 2016 Sample / Past Papers of All Categories ESE , SESE ,SSE All Papers for Entry Test Preparation 2016

Educators Jobs 2016 Sample / Past Papers of All Categories ESE , SESE ,SSE All Papers for Entry Test Preparation 2016

 

PPSC Lecturer Recruitment 2015 Education Mcqs Notes for Test Preparation

PPSC Lecturer Recruitment 2015 Education Mcqs Notes for Test Preparation

  1. First Educational Conference of Pakistan held in Karachi from 27 Nov to 1 Dec 1947
    2. Education Minister during first educational conference was Mr. Fazlul Rehman
    3. First Educational conference decided to promote Two nation theory, Urdu Language and to establish an Inter University Board
    4. Gen.Ayub Kh an government establish a 11 members national educational commission on 30 Dec 1958
    5. S.M Shareef was Chairmain of this commission. This commission started its work fro Jan 1959. Mr.Sharif was a Secretary of education
    6. Sharif Commission presented his report to President in Aug 1959 consisting of 346 pages
    7. According to Sharif Commission report School educational year was consist of 40 weeks with 2 month summer, 10 days winter and 14 days spring vacations
    8. University Educational Year consists of 36 weeks
    9. Noor Khan Report was another National Education Policy by Yahya Govt in 1970.
    10. University Grants Commission was established according to this policy.
    11. Zulifqar Bhutto announce a National Education Policy on 29 March 1972.
    12. According to National Education Policy on 29 March 1972, all private institutions were nationalized on 1 october 1972.
    13. First Peoples Open University established in Islamabad According to National Education Policy on 29 March 1972.
    14. National Research Fellowship was established According to National Education Policy on 29 March 1972
    15. NSC was established According to National Education Policy on 29 March 1972.
    16. Zia Ul Haq Govt issued National Education Policy 1978
    17. Islamiat,Pak Studies,Arabic were mad compulsory subjects in National Education Policy 1978.
    18. National Educational Council was established in National Education Policy 1978.
    19. National Centre was established for science according to National Education Policy 1978.
    20. National Technical Teachers Training College established in National Education Policy 1978.
    21. In Muradabad 1859 First School was established by Sir. Syed Ahmad Khan
    22. MAO High School Ali Garh 1875 established by Sir. Syed Ahmad Khan
    23. MAO college Ali Garh 1877 established by Sir. Syed Ahmad Khan which was inaugurated by Lord Milton.
    24. This college became university in 1920
    25. Mr.Sidens was first its principal
    26. All India Mohamdan Educational Conference established by Sir. Syed Ahmad Khan in 1886
    27. Scientific Society in 1866 established by Sir. Syed Ahmad Khan
    28. Dar-ul-Deoband established by Molana Qasim Nanotavi in 30 May 1866 in Chahta Mosque.
    29. Molna M. Mehmmod was first its teacher.
    30. Following are pre independence educational reports and commissions
    31. Charles Grants Treatise issued in 1792. Charles was a British Parliament member.
    32. Lord Minto( Governor General of Subcontinent) Report issued in 1811
    33. Lord Macaulay Report 1835
    34. wood dispatch report 1854. Charles wood was president of board of control
    35. Hunter Commission 1882. William hunter was a minister of Lord Rippen viceroy council
    36. Indian Universities Comission 1902
    37. Sadler Comission 1919. Michal Sadler was VC of Leads university
    38. Hartog Committee report 1929The National Education Policy (NEP) 2009 (“the Policy”) comes in a series of education policies dating back to the very inception of the country in 1947. The review process for the National Education Policy 1998-2010 was initiated in 2005 and the first document, the White Paper was finalised in March 2007. The White Paper became the basis for development of the Policy document.

    1. Life Skills-Based Education (LSBE) shall be promoted.
    2. Grades XI and XII shall not be part of the college level and shall be merged into the school level forming part of existing secondary schools
    3. A system for ranking of primary and secondary educational institutions across the country shall be introduced
    4. To create an order for excellence in the country, a “National Merit Programme” shall be introduced to award bright students
    5. All children, boys and girls, shall be brought inside school by the year 2015.
    6. Official age for primary education shall be 6 to 10 years. The official age group for next levels of education shall also change accordingly.
    7. Government shall make efforts to provide the necessary financial resources to achieve the EFA goals.
    8. Government shall establish at least one “Apna Ghar” residential school in each province to provide free high quality education facilities to poor students.
    9. Every child, on admission in Grade I, shall be allotted a unique ID that will continue to remain with the child throughout his or her academic career.
    10. Literacy rate shall be increased up to 86% by 2015
    11. Provinces and district governments shall allocate a minimum of 3% of education budget for literacy and non formal basic education (NFBE).
    12. NEF programmes, currently in practice up to grade 5 shall be expanded up to grade 10, where required.
    13. (14 to 17 years). Special educational stipends shall be introduced to rehabilitate child labourers.
    14. A Bachelors degree, with a B.Ed., shall be the requirement for teaching at the elementary level. A Masters level for the secondary and higher secondary, with a B.Ed., shall be ensured by 2018. PTC and CT shall be finished
    15. Diploma in Education (D.Ed) may be used as an intermediate qualification till B.Ed teachers are available universally.
    16. Teacher training arrangements, accreditation and certification procedures shall be standardised and institutionalised.
    17. In service teachers training in mathematics shall be given with due attention to developing conceptual understanding, procedural knowledge, problem solving and practical reasoning skills.
    18. In service teacher training in science shall be based on real life situations, use of science kits and provision of science kits to all primary and middle schools.
    19. Teacher allocation plans, likewise, shall be based on schools needs and qualifications of teachers. Over the course of next two years, Governments shall develop a rationalised and need-based school allocation of teachers, which should be reviewed and modified annually.
    20. Provincial and Area Administrations shall develop effective accountability mechanism including EMIS data on teacher deployment, to control absenteeism and multiple job-holding,
    21. Maximum age limit shall be waived off for recruitment of female teachers.
    22. The curriculum development and review process, as well as textbooks review process, shall be standardised and institutionalised within the framework of the Federal Supervision of Curricula, Textbooks and Maintenance of Standards of Education Act, 1976.
    23. Professional Councils like Pakistan Medical and Dental Council (PM&DC) and Pakistan Engineering Council (PEC) shall be involved in consultations for relevant curriculum development.
    24. Environmental education shall be made an integral part of education.
    25. Matric-Tech scheme shall be re-introduced at secondary level
    26. Education system needs to be internationally competitive and Pakistan shall make efforts
    27. TVE shall be extended according to the need of the area i.e. Tehsil, District and Division.

    EDUCATION POLICY OF PAKISTAN 1998 TO 2010

    1. The constitution of 1973, article 25 gives right of education to every citizen
    2. Nazira Qur’an will be introduced as a compulsory component from grade I-VIII
    3. The current literacy rate of about 39% will be raised to 55% during the first five years of the policy and 70% by the year 2010
    4. About 90% of the children in the age group (5-9) will be enrolled in schools by year 2002-03
    5. Gross enrolment ratio at primary level will be increased to 105% by year 2010 and Compulsory Primary Education Act will be promulgated and enforced in a phased manner
    6. One model secondary school will be set up at each district level
    7. The participation rate will be increased from 31% to 48% by 2002-03 in secondary level
    8. Computers shall be introduced in secondary schools in a phased manner.
    9. The total expenditure of the government on education will be raised from its present level of 2.2% to 4% of GNP by the year 2002-03
    10. The District Education Authority will be established in each district
    11. The Academy of Educational Planning and Management (AEPAM) shall be strengthened and tuned up to meet the emerging demands of MES and its obligations at national and provincial levels
    12. A School Census Day shall be fixed for collecting data from all over the country.
    13. There shall be regulatory bodies at the national and provincial levels to regulate activities and smooth functioning of privately-managed schools and institutions of higher education through proper rules and regulations.
    14. School, college and university libraries shall be equipped with the latest reading materials/services. Internet connection with computer shall be given to each library. Mobile library services for semi-urban and remote rural areas shall be introduced.
    15. Access to higher education shall be expanded to at least 5% of the age group 17-23 by the year 2010.
    16. A new cadre of teacher educators shall be created.

    Other Info
    1. Pedagogy is the holistic science of education. the word is derived from a Greek word Paidos and ago, which means “to lead the child”
    2. The word “education” is derived from the Latin ēducātiō (“A breeding, a bringing up, a rearing”) from ēdūcō (“educate, train”)
    3. In formal education, a curriculum is the set of courses, and their content, offered at a school or university.
    4. curriculum came from the Latin word for race course, referring to the course of deeds and experiences through which children grow to become mature adult
    5. Epistemology is the branch of philosophy that studies knowledge.Deals with
    6. What is knowledge?
    7. How is knowledge acquired?
    8. ontology is the study or concern about what kinds of things exist – what entities there are in the universe. It derives from the Greek onto (being) and logia (written or spoken discourse). It is a branch of metaphysics , the study of first principles or the essence of things.
    9. axiology is The study of the nature of values and value judgments.
    10. Perennialists believe that one should teach the things that one deems to be of everlasting pertinence to all people everywhere
    11. Educational essentialism is an educational philosophy whose adherents believe that children should learn the traditional basic subjects thoroughly and rigorously
    12. Progressivists believe that individuality, progress, and change are fundamental to one’s education. Believing that people learn best from what they consider most relevant to their lives, progressivists center their curricula on the needs, experiences, interests, and abilities of students
    13. Philosophy of education can refer to either the academic field of applied philosophy or to one of any educational philosophies that promote a specific type or vision of education, and/or which examine the definition, goals and meaning of education.
    14. AKU Aga Khan University
    15. MTDF Medium Term Development Framework
    16. B. Ed.Bachelor of Education
    17. NAVTEC National Vocational & Technical Education Commission
    18. B. Sc. Bachelor of Science
    19. NCHD National Commission for Human Development
    20. B. A. Bachelor of Arts
    21. NEAS National Education Assessment System
    22. Dip.Ed Diploma in Education
    23. NEC National Education Census
    24. DEO District Education Officer
    25. NEF National Education Foundation
    26. DPI Director of Public Instructions
    27. NEMIS National Education Management Information System
    28. ECE Early Childhood Education
    29. NEP
    30. National Education Policy
    31. EDO
    32. Executive District Officer
    33. NEPR
    34. National Education Policy Review
    35. EFA
    36. Education for All
    37. NER
    38. Net Enrolment Ratio
    39. EMIS
    40. Educational Management and
    41. Information System
    42. NFBE Non Formal Basic Education
    43. EOY
    44. End of Year
    45. NFE Non- Formal Education
    46. FATA
    47. Federally Administered Tribal
    48. Areas
    49. NQF National Qualifications Framework
    50. FMIS
    51. Financial Management Information
    52. System
    53. NWFP North West Frontier Province
    54. FTI
    55. Fast Track Initiative
    56. OECD Organization for Economic Cooperation
    57. and Development
    58. GCI
    59. Global Competitive Index
    60. P&P
    61. Policy and Planning (Wing)
    62. GDP
    63. Gross Domestic Product
    64. PEACE
    65. Provincial Education Assessment Centre
    66. GER
    67. Gross Enrolment Ratio
    68. PEC
    69. Pakistan Engineering Council
    70. GMR
    71. Global Monitoring Report
    72. Ph. D.
    73. Doctor of Philosophy
    74. GoP Government of Pakistan
    75. PISA
    76. Programme for International Student
    77. Assessment
    78. GPI Gender Parity Index
    79. PM&DC
    80. Pakistan Medical and Dental Council
    81. HDI
    82. Human Development Index
    83. PMIS
    84. Personnel Management Information
    85. System
    86. HDR Human Development Report
    87. PPP Public Private Partnerships
    88. HEC
    89. Higher Education Commission
    90. PTA
    91. Parent Teachers Association
    92. HIV/A
    93. IDs
    94. Human Immunodeficiency
    95. Virus/Acquired Immune
    96. Deficiency Syndrome
    97. PTR
    98. Pupil-Teacher Ratio
    99. HRD
    100. Human Resource Development R&D Research and Development
    101. ICT
    102. Islamabad Capital Territory
    103. SIP School Improvement Plan
    104. ICTs
    105. Information Communication
    106. Technologies
    107. SMC School Management Committee
    108. IED Institute for Educational
    109. Development (AKU)
    110. STEPS Students, Teachers, Educationists, Parents
    111. and Society
    112. IPEMC
    113. Inter-Provincial Education
    114. Ministers’ Conference
    115. TIMSS Trends in International Mathematics and
    116. Science Study
    117. LGOs
    118. Local Government Ordinances
    119. TVE Technical & Vocational Education
    120. LSBE
    121. Life Skills-Based Education
    122. UN United Nations
    123. MDA
    124. Mid-Decade assessment
    125. UNDP United Nations Development Program
    126. MDGs
    127. Millennium Development Goals
    128. UNESCO United Nations Educational, Scientific and
    129. Cultural Organization
    130. MoE
    131. Ministry of Education
    132. UPE
    133. Universal Primary Education
    134. MoSW
    135. &SE
    136. Ministry of Social Welfare and
    137. Special Education
    138. USAID
    139. United States Agency for International
    140. Development
    141. MSP Minimum Standard of Provision
    142. WB World Bank

ALL NEW RESULTS
Educational News

Updated Educational News

Categories
POSTS BY DATE
December 2016
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031