CLICK HERE FOR VARIOUS NEW JOBS 
CLICK HERE FOR VARIOUS EDUCATIONAL NEWS 
CLICK HERE FOR NEW SCHOLARSHIPS 
CLICK HERE FOR ADMISSION NOTICES 
Click And Follow On Google+ To Get Updates
Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

ADMISSION NOTICES
Scholarships

Scholarship-300x291

BUDGET 2014-15
budget_2014-2015
New Date Sheets
VU SOLVED ASSIGNMENTS
Recent Posts

Posts Tagged ‘MCQs’

Educators and AEO,s NTS Test Preparation Child development and Pedagogy MCQs

Educators and AEO,s NTS Test Preparation Child development and Pedagogy MCQs

major strength of ecological theory is its framework for explaining
(a) Environmental influences on development.
(b) Biological influences on development.
(c) Cognitive development.
(d) Affective processes in development.

2. All of the following advanced principles of child development that are closely allied to the stimulus response learning theory, except
(a) Pavilov
(b) J B Waston
(c) Hull
(d) Gesell

3. The process whereby the genetic factors limit an individual’s responsiveness to the environment is known as
(a) Canalization.
(b) Discontinuity.
(c) Differentiation.
(d) Range of reaction.

4. In order to develop the spirit of labour in students
(a) The teacher himself should indulge in labour
(b) The teacher should deliver lectures on the importance of labour
(c) Students should be given opportunities to do labour from time to time
(d) Students should be given examples of laboring people

5. A child has been admitted to your school who belongs to a back ward family/background from the cultural viewpoint. You will
(a) Keep him in a class in which, there are many more students of backward
background from the cultural viewpoint
(b) Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
(c) Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his special needs in view
(d) Advise him to take up vocational education

6. All of the following can be signs that a child is gifted, except
(a) Early development of a sense of time
(b) Interest in encyclopaedias and dictionaries
(c) Uneasy relationships with peers.
(d) Easy retention of facts

7. If heredity is an important determinant of a specific behaviour, what prediction can we make about expression of the behaviour in identical twins reared apart compared to its expression in fraternal twins reared apart?
(a) Fraternal twins will express the behaviour more similarly than identical twins.
(b) There will be little similarity in the expression of the behaviour in either set of twins.
(c) Identical twins will express the behaviour more similarly than fraternal twins.
(d) The behaviour will be expressed as similarly by identical twins as it is by fraternal twins.

8. Frobel’s most important contribution to education was his development of the
(a) Vocational school
(b) Public high school
(c) Kindergarten
(d) Latin School

9. Of the following, the main purpose of state certification of teachers is to
(a) Monitor the quality of teacher training institutions
(b) Provide for a uniform standard of entry-level teacher competency throughout the state
(c) Exclude from the profession those not trained in pedagogy
(d) Exclude from the profession those who are mentally unhealthy

10. The key difference between evolutionary and cultural change is that evolutionary change alters __________ whereas cultural change alters ____________.
(a) Reproduction; environment
(b) Heredity; environment
(c) Environment; behavior
(d) Development; learning

11. The current view of childhood assumes that
(a) Children are similar to adults in most ways.
(b) Children are best treated as young adults.
(c) Childhood is basically a “waiting period.”
(d) Childhood is a unique period of growth and change.

12. In preparing a fifth grade class to take a standardized reading test the teacher is best advised to:
(a) Tell the children the test is very important and they should do the best they can
(b) Ditto key questions from a previous test and allow the pupils to answer them
(c) Coach the below grade level readers, as the rest of the class will do well anyway
(d) Give the pupils practice in answering questions similar to the type that will appear on the test

13. A normal child of twelve years of age is most likely to
(a) Have difficulty with gross motor coordination
(b) Have feelings of anxiety about pleasing adults
(c) Confine his/her interests to here and now
(d) Be eager for peer approval

14. Creative writing should be an activity planned for
(a) Only those children reading on grade level
(b) Only those children who can spell and also, can write cohesive sentences
(c) Only those children who want to write for the newspaper of the class
(d) All children

15. Of the following, the most promising step for a teacher to take in order to improve class discipline is to
(a) Note specific infractions of class rules in the marking book
(b) Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
(c) Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
(d) Call a parent – teacher meeting to discuss the situation

16. The question “Will the shy child who never speaks turn into a quiet, shy adult or wilL the child become a sociable, talkative person?” is concerned with which developmental issue?
(a) Maturation
(b) Continuity and discontinuity
(c) Cultural universals versus cultural relativism
(d) Nature and nurture

17. A child from a disorganized home will experience the greatest difficulty with:
(a) Well structured lessons
(b) Independent study
(c) Programmed instruction
(d) Workbooks

18. Most psychologists believe that development is due
(a) Largely to nature.
(b) Largely to nurture.
(c) To nature and nurture acting separately.
(d) To an interaction of nature and nurture.

19. The normal twelve –year –old child is most likely to:
(a) Have difficulty with gross motor coordination
(b) Have anxiety feelings about pleasing adults
(c) Confine his/her interests to the here and now
(d) Be eager for peer approval

20. The reason why students run from school is
(a) Lack of interesting class teaching work
(b) Lack of interest in studies on the part of students
(c) Not giving punishment to students
(d) Callous attitude of teachers towards the problem

21. You find a student to be intelligent. You will
(a) Remain pleased with him
(b) Not give him additional homework
(c) Motivate him so that he can make more progress
(d) Inform his parents about the fact that he is intelligent

22. If some students are not in a mood to study in the class, you will
(a) Force them to study
(b) Tell those students to leave the class and enjoy
(c) Warn them that they must study else you will report the matter to the Principal
(d) Tell them some interesting things related to their interests or your own subject

23. Child development is defined as a field of study that
(a) Examines change in human abilities.
(b) Seeks to explain behaviour across the life span.
(c) Compares children to adults to senior citizens.
(d) Accounts for the gradual evolution of the child’s cognitive, social, and other capacities.

24. The term ‘identical elements’ is closely associated with:
(a) Group instruction
(b) Transfer of learning
(c) Jealousy between twins
(d) Similar test questions

25. Organismic theories of development hold that
(a) Psychological structures and processes within the child help determine his/her development.
(b) Physical structures and processes within the child help determine his/her development.
(c) Passively developed structures and processes within the child help determine his/her development.
(d) Slowly developed structures and processes within the child help determine his/her development.

26. A Person believes that nurture strongly influences the development of his child. He
would not agree with the importance of:
(a) Genetic factors. (b) Exposure to peers.
(c) The types of toys at home.
(d) The warmth displayed by the parents.

27. If student is too shy to participate in the class, you will
(a) Not ask questions from him
(b) Ask only those questions from him whose answers can be given by him
(c) Not ask those questions from him whose answers are beyond his means and due to which, he may become objects of ridicule in the class
(d) Ask questions from him only when he is keen to answer them

28. How will you bring a hyperactive child on the right path?
(a) Make him sit in front of the class and keep a strict vigil on him
(b) Allocate a seat for him in a corner of the class
(c) Give him tasks of watering trees, cleaning the blackboard, making toys of clay etc.
(d) None of above

29. Knowledge of child psychology is a must for a primary teacher. That is because
(a) It helps in making children disciplined
(b) The examination result is improved
(c) It becomes a convenient mode for motivating children
(d) It helps the teacher in understanding the behavior of children

30. The current movement of behavior modification, wherein tokens are awarded for
correct responses, is a reflection of:
(a) Herbart’s Five Steps
(b) Lock’s Tabula rasa
(c) Thorndike’s Law of Effect
(d) Thorndike’s Law of Exercise

ANSWERS

1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (b) 11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (b) 16. (d) 17. (b) 18. (d) 19. (d) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (d) 24. (b) 25. (a) 26. (a) 27. (d) 28. (c) 29. (d) 30. (c)

More then 600 Important Past Papers Mcqs of G.knowledge , Pakistan Studies , Pak Affairs for Educators a and AEOs Test 2016

More then 600 Important Past Papers Mcqs of G.knowledge , Pakistan Studies , Pak Affairs for Educators a and AEOs Test 2016

600 Plus IMPORTANT MCQs have taken from Recent Exams
________________________________________
1. Which article of the constitution of Pakistan deals with bounded labour and slavery? Ans=Article 11
2. From where Arab spring started? Ans=Tunisia
3. ANSA is the news agency of? Ans=Italy
4. America Cup is associated with which sports? Ans=Yachting
5. Meaning of Sui generis? Ans=of own kind
6. Which statement is incorrect? Ans=Incorrect statement=Legislature is under judiciary
7. How many years Nelson Mandela remained behind the bar? Ans= 27 years
8. Which sea is in central asia? Ans= Aral sea
9. Wheel is the symbol of? Ans=Progress
10. Maple leaf is the symbol of? Ans=Canada
11. Which hurricane attacked in 2012? Ans=Sandy
12. What is meant by equinox? Ans= Day and night equal
13. What is widow tears? Ans=Plant
14. who created the famous character of dracula? Ans= John Polidori
15. 1 Megabyte is equal to? Ans=1000000 bytes
16. Land of seven hills? Ans=Rome
17. 2010 FIF World Cup winner? Ans=Spain
18. Which country is called cockpit of Europe? Ans=Belgium
19. : Element required for solar energy conversion is? Ans=Silicon
20. Which vitamin is gained from sunlight? Ans=Vitamin D
21. Which waves are used in cellular phones? Ans=Radio waves
22. Arab league was formed in? Ans=Cairo
23. Which country is in Levant region? Ans=Syria
24. 24: Which event occurred first? Ans=American war of independence
25. 25: father of the french revolution? Ans=Jean-Jacques Rousseau
26. General Knowledge Mcqs Practice Test 2013
27. 1. Who drafted constitution of AIML?
28. 2. Quaid e Azam served as president of AIML for how many years?
29. 3. Which Act allowed Indians to join Civil Service?
30. 4. Which women participated in all 3 Round Table Conferences?
31. 5. Significance of 1st Round Table Conference?
32. 6. Holy Prophet participated in how many Ghazwas?
33. 7. 1st Ghazwa of Islam?
34. 8. 1st Punjabi Poet?
35. 9. Monometer is used to measure?
36. 10. Contraband means?
37. 11. Which daily use itom is used as antiseptic?
38. 12. Increasing stock exchange index refers to?
39. 13. Baglihar dam is constructed on which river?
40. 14. khyber pass connects?
41. 15. PM of Pakistan at the time of 1956 constitution?
42. 16. Significance of Liaqat-Nehru pact 1950?
43. 17. The name of Prophet used 1st in Quran?
44. 18. Orders of covering body parts of females in which Surah?
45. 19. Who died last From Ashra e Mubashra?
46. 20. Reuters is news agency of?
47. 21. Which organization Pakistan joined in 1950?
48. 22. Who headed the committe which prepared Objectives Resolution?
49. 23. Founder of Dar ul Uloom Deoband?
50. 24. Who was called as cowboy of congress by Quaid e Azam?
51. 25. Duration of National Anthem of Pakistan?
52. 26. Trible agencies of Pakistan?
53. 27. Largest agency by population?
54. 28. Where is siachen glacier?
55. 29. Length of Karakrm High Way?
56. 30. Subway means?
57. 31. First revealed Surah?
58. 32. Qarn al Manazil refers to?
59. 33. When Quaid e Azam parted as Muslim India and Hindu India?
60. 34. How many Kgs in one metric tonne?
61. 35. Total Masaraf e zakat according to Quran?
62. 36. Parliament of Russia?
63. 37. Revolution started in middle east is called?
64. 38. Arab spring started from?
65. 39. Total alphabets in Urdu?
66. General Knowledge Solved Mcqs Practice Test
67. The first Prime minister of Bangladesh was
68. Mujibur Rehman
69. 02
70. The longest river in the world is the
71. Nile
72. 03
73. The longest highway in the world is the
74. Trans-Canada
75. 04
76. The longest highway in the world has a length of
77. about 8000 km
78. 05
79. The highest mountain in the world is the
80. Everest
81. 06
82. The country that accounts for nearly one third of the total teak production of the world is
83. Myanmar
84. 07
85. The biggest desert in the world is the
86. Sahara desert
87. 08
88. The largest coffee growing country in the world is
89. Brazil
90. 09
91. The country also known as “country of Copper”is
92. Zambia
93. 10
94. The name given to the border which seperates Pakistan and Afghanistan is
95. Durand line
96. 11
97. The river Volga flows out into the
98. Capsian sea
99. 12
100. The coldest place on the earth is
101. Verkoyansk in Siberia
102. 13
103. The country which ranks second in terms of land area is
104. Canada
105. 14
106. The largest Island in the Mediterranean sea is
107. Sicily
108. 15
109. The river Jordan flows out into the
110. Dead sea
111. 16
112. The biggest delta in the world is the
113. Sunderbans
114. 17
115. The capital city that stands on the river Danube is
116. Belgrade
117. 18
118. The Japanese call their country as
119. Nippon
120. 19
121. The length of the English channel is
122. 564 kilometres
123. 20
124. The world’s oldest known city is
125. Damascus
126. 21
127. The city which is also known as the City of Canals is
128. Venice
129. 22
130. The country in which river Wangchu flows is
131. Myanmar
132. 23
133. The biggest island of the world is
134. Greenland
135. 24
136. The city which is the biggest centre for manufacture of automobiles in the world is
137. Detroit,USA
138. 25
139. The country which is the largest producer of manganese in the world is
140. USA
141. 26
142. The country which is the largest producer of rubber in the world is
143. Malaysia
144. 27
145. The country which is the largest producer of tin in the world is
146. Malaysia
147. 28
148. The river which carries maximum quantity of water into the sea is the
149. Mississippi
150. 29
151. The city which was once called the `Forbidden City’was
152. Peking
153. 30
154. The country called the Land of Rising Sun is
155. Japan
156. 31
157. Mount Everest was named after
158. Sir George Everest
159. 32
160. The volcano Vesuvias is located in
161. Italy
162. 33
163. The country known as the Suger Bowl of the world is
164. Cuba
165. 34
166. The length of the Suez Canal is
167. 162.5 kilometres
168. 35
169. The lowest point on earth is
170. The coastal area of Dead sea
171. 36
172. The Gurkhas are the original inhabitants of
173. Nepal
174. 37
175. The largest ocean of the world is the
176. Pacific ocean
177. 38
178. The largest bell in the world is the
179. Tsar Kolkol at Kremlin,Moscow
180. 39
181. The biggest stadium in the world is the
182. Strahov Stadium,Prague
183. 40
184. The world’s largest diamond producing country is
185. South Africa
186. 41
187. Australia was discovered by
188. James Cook
189. 42
190. The first Governor General of Pakistan is
191. Mohammed Ali Jinnah
192. 43
193. Dublin is situated at the mouth of river
194. Liffey
195. 44
196. The earlier name of New York city was
197. New Amsterdam
198. 45
199. The Eifel tower was built by
200. Alexander Eiffel
201. 46
202. The Red Cross was founded by
203. Jean Henri Durant
204. 47
205. The country which has the greatest population density is
206. Monaco
207. 48
208. The national flower of Britain is
209. Rose
210. 49
211. Niagara Falls was discovered by
212. Louis Hennepin
213. 50
214. The national flower of Italy is
215. Lily
216. General Knowledge Solved MCQs Practice Test
217. 1. The river Danube rises in which country?
218. Germany.
219. 2. Which US state has the sugar maple as its state tree and is the leading US producer of maple sugar?
220. Vermont.
221. 3. Which country is nicknamed ‘The Cockpit of Europe’ because of the number of battles throughout history fought on its soil?
222. Belgium.
223. 4. What is the capital of Libya?
224. Tripoli.
225. 5. Apart from French, German and Romansch, what is the fourth official language of the Switzerland?
226. Italian.
227. 6. Which country is the world’s largest producer of coffee?
228. Brazil.
229. 7. In which city was the world’s first underground train was service opened in 1863?
230. London.
231. 8. How many pairs of ribs are there in the human body?
232. 12.
233. 9. Which country is separated form Ethiopia by the Red Sea?
234. Yemen.
235. 10. What is the main port of Italy?
236. Genoa.
237. 11. Mount Logan is the highest peak in which country?
238. Canada.
239. 12. In which state is Harvard University?
240. New Jersey.
241. 13. Which is larger: Norway or Finland?
242. Finland.
243. 14. Which city was the first capital of the Kingdom of Italy until 1865?
244. Turin.
245. 15. What is measured by an ammeter?
246. Electric current.
247. 16. What is a rhinoceros horn made of?
248. Hair.
249. 17. Which three countries, apart from the former Yugoslavia, share borders with Greece?
250. Albania, Bulgaria, Turkey.
251. 18. The Palk Strait separates which two countries?
252. India and Sri Lanka.
253. 19. Ga is the symbol for which element?
254. Gallium.
255. 20. In the Greek alphabet, what is the name for the letter O?
256. Omicron.
257. 21. What, in the 16th and 17th century, was a pavana?
258. A dance.
259. 22. A nephron is the functional unit of which organ in the human body?
260. Kidney.
261. 23. In which country is the ancient city of Tarsus?
262. Turkey.
263. 24. The Khyber Pass links which two countries?
264. Afghanistan and Pakistan.
265. 25. Name the six US states that comprise New England.
266. Rhode Island, Connecticut, Maine, New Hampshire, Vermont and Massachusetts.
267. 26. Which musical instrument is played by both exhaling and inhaling?
268. Harmonica (or mouth organ).
269. 27. The northern part of which country is called Oesling?
270. Luxembourg.
271. 28. Napier is a city in which country?
272. New Zealand.
273. 29. What is the Hook of Holland?
274. A port in the southeast Netherlands,
275. 30. The river Douro forms part of the border between which two countries?
276. Spain and Portugal.
277. 31. In which country is the Great Slave Lake?
278. Canada.
279. 32. Which six countries border the Black Sea?
280. Bulgaria, Georgia, Romania, Russia, Turkey and Ukraine.
281. 33. Kathmandu is the capital of which country?
282. Nepal.
283. 34. What name is given to a mixture of bicarbonate of soda and tartaric acid used in cooking?
284. Baking powder.
285. 35. AOL are an internet service provider. What does AOL stand for?
286. America Online.
287. 61. Quantas is the national airline of which country?
288. Australia.
289. 62. What in Scotland is the meaning of the prefix ‘Inver’?
290. River mouth.
291. 63. Which US state has the lowest population?
292. Alaska.
293. 64. Which county is nicknamed the Garden of England?
294. Kent.
295. 65. Which African country was formerly called French Sudan?
296. Mali.
297. 66. Which sport was originally called ‘soccer-in-water’?
298. Water polo.
299. 67. Which unit of measurement is derived from the Arabic quirrat, meaning seed?
300. Carat.
301. 68. Which Italian city was originally built on seven hills?
302. Rome.
303. 69. What does the acronym NAAFI stand for?
304. Navy, Army and Air Force Institutes.
305. 70. Dolomite is an ore of which metal?
306. Magnesium.
307. 71. Manama is the capital of which country?
308. Bahrain.
309. 72. On which river does Berlin stand?
310. River Spree.
311. 73. What type of clock was invented in 1656 by Christian Huygens?
312. The pendulum clock.
313. 74. In which desert is the world’s driest place?
314. Atacama (Chile).
315. 75. Which is the world’s saltiest sea?
316. The Red Sea.
317. 76. …… and which is the least salty?
318. The Baltic Sea.
319. 77. Which nun won the Nobel prize for peace in 1979?
320. Mother Teresa.
321. 78. How many points in the pink ball worth in snooker?
322. Six.
323. 79. Which scientist was named ‘Person of the Century’ by Time Magazine?
324. Albert Einstein.
325. 80. What kind of creature is a monitor?
326. Lizard.
327. 81. Which medical specialty is concerned with the problems and illnesses of children?
328. Pediatrics.
329. 82. Who sailed in Santa Maria?
330. Christopher Columbus.
331. 83. What name is given to the stiffening of the body after death?
332. Rigor mortis.
333. 84. Which country was formerly known as Malagasy Republic?
334. Madagascar.
335. 85. Addis Ababa is the capital of which country?
336. Ethiopia.
337. 86. The name of which North African city literally means ‘white house’?
338. Casablanca.
339. 87. Of what sort of fish is the dogfish a small variety?
340. Shark.
341. 88. Which Asian country was divided at the 38th parallel after World War II?
342. Korea.
343. 89. What is the name of the Winter Olympics event that combines cross-country skiing and shooting?
344. Biathlon.
345. 90. Which American science-fiction writer wrote Fahrenheit 451?
346. Ray Bradbury.
347. 91. For which powerful opiate is diamorphine the technical name?
348. Heroin.
349. 92. How many dominoes are there in a normal set?
350. 28.
351. 93. Who was cartoonist who created Batman?
352. Bob Kane.
353. 94. Aerophobia is a fear of flying, agoraphobia is a fear of open spaces, what is acrophobia a fear of?
354. Heights.
355. 95. In computing, how is a modulator-demodulator more commonly known?
356. Modem.
357. 96. An auger bit is used to drill what type of material?
358. Wood.
359. 97. What part of the wheelbarrow is the fulcrum?
360. The wheel.
361. 98. What C is a device used to determine small lengths, of which a vernier is one type?
362. Caliper.
363. 99. Rip, chain and band are types of which tools?
364. Saw.
365. 100. What calibrated tool was the standard tool for engineers and scientists prior to the invention of the hand-held calculator?
366. Slide rule.
367. Pakistan General Knowledge MCQs Solved Practice Test
368. Complete History About Pakistan
369. Lord Cornwalls is associated with permanent settlement of Bengal.
370. • Delhi proposals presented by Quaid-e-Azam in March 1927.
371. • Nehru Report was produced by Motilal Nehru in 1928.
372. • Shoaib Qureshi was one muslim member who took part in writing the Nehru Report.
373. • Fourteen-Points-of-MA Jinnah came in March 1929 from Delhi.
374. • Simon-Commission-1927 visited India in 1928 and consisted of 7 members.
375. • British cabinet minister Cripps came to India in March 1942.
376. • Civil Disobedience Movement started by Gandhi on 12th March, 1930.
377. • Simon Commission submitted its report in 1930.
378. • Ist Session of Round-Table-Conferences from 12Nov1930 to 19Jan1931. (Mohd: Ali Johar participated in it, Congress was absent.)
379. • Congress absent in 1st RTC, leaders were in jail due to civil disobedience.
380. • Leader in the 1st RTC was Agha Khan III.
381. • Quaid attended RTC 1, not attended RTC 2&3. After RTC 1, he renounced politics and persued lawyership.
382. • The PM of England during 1st Roundtable was Ramshy Macdonald.
383. • 2nd Session of RTC from 7Sep1931 to 31stSep1931. Gandhi represented Congress.
384. • Gandhi-Irwin pact was made on March 5, 1931.
385. • 3rd Session of RTC from 17Nov:1932 to 24Dec: 1932.
386. • British opposition did not participate in RTC III.
387. • Communal award published in 1932.
388. • White Paper of RTC published in Marchi 1933.
389. • Begum Shahnawaz attended one RTC.
390. • Mohd: Ali Johar Started Comrade & Hamdard (1912) from Calcutta.
391. • Name of Bi-Aman was Abidi Begum. (chk afridi begum)
392. • Mohd: Ali Johar borin in1878 at Rampur and died at the age of 54 on 4ht Jan: 1931 at London and was buried in Bait-ul-Mukadas (Jerusalem).
393. • Wife of Mohd: Ali Johar was Amjadi Begum.
394. • Moulana Shoukat Ali, the elder brother of Mohd: Ali was born in 1872 and died on 28th Nov: 1938 and buried at Jamia Mosque Delhi.
395. • Zamidar (1903) started by Zafar Ali Khan from Lahore.
396. • Daily Dawn (1942) by Quaid.
397. • Daily Jang (1940) by Mir Khalilur Rehman.
398. • Daily al-Halal by Abdeul Kalam.
399. • Ch: Rehmat Ali is associated with Delhi Darbar.
400. • IN 1908, Iqbal was awarded Ph.D from Munich University for Persian Philosophy.
401. • Allama Iqbal born on 9th Nov: 1877 at Sialkot and died on 21st April, 1938
402. • Allama Iqbal was tutored by Moulvi Syed Mir Hassan.
403. • Iqbal was elected as a member of Punjab Legislative Assembly in 1926 and chosen president of ML in 1930.
404. • Jinnah means Lion.
405. • Jinnah means Thiner. He was 5 feet, 11 ½ inches in height.
406. • Quaid got education of law from Lincolin’s Inn.
407. • “Quaid” used by Molvi Mazharul Haq in newspaper Al-Aman.
408. • Wife of Quaid was Ratan Bai.
409. • Quid’s father was Jinnah Poonja.
410. • Jinnah Poonja was born in 1850 and married with Mithi Bai.
411. • Poonja was grand father of Quaid.
412. • Jinnah joined Congress in 1906& in 1913 ML in London.
413. • Quaid born on 25th Dec: 1876 and died on 11 Sep: 1948.
414. • Jinnah joined ML on the insistence of Mohd: Ali Johar and Syed Wazir Hassan.
415. • Jinnah got admission in at Gokal Das Teg primary school Bombay at the age of 10 he studied for 5 ½ months.
416. • Jinnah went to London and got law degree at the age of 18 form LINCONINN.
417. • Sir Dinsha was the father of Ratna (the wife of Jinnah).
418. • Ratna embrassed Islam on 18th April 1918 and married Jinnah on 19th April 1918. before that she was Parsi. She died on 20th Feb: 1929 and was buried in Aram Bagh Bombay.
419. • Islamia High School Peshawar was founded in 1890.
420. • Muslim Aligargh University was established in 1920.
421. • Treaty of Amritsar took place in 1876.
422. • Kashmir was sold to Gulab Singh in 1845.
423. • NWFP was given status of province in 1901.
424. • Shakespeare (not William Shakespeare) was the governor of Banarus.
425. • Mohammadan Political Association was formed in 1903.
426. • Partition of Bengal announced on 1st Sept: 1905 & implemented on 16 Oct: 1905 by Lord Curzon.
427. • Partition of Bengal annulled: 10th Dec: 1911 by Lord Hardinge.
428. • Swadeshi movement was started against Partition of Bengal.
429. • Bengal divided in East Bengal (Muslim Bengal) & West Bengal (Hindu Bengal) in July 1905 by Lord Curzon. Capital of Muslim Bengal was Dacca and that of Hindu Bengal was Calcutta.
430. • The partition of Bengal was annulled on 12th Dec: 1911 by King George-V and Queen Marry.
431. • The president of Simla Deputation (1st Oct: 1906) was Agha Khan III and secretary was Mohsanul Mulk.
432. • Muslim League founded on 30 Dec: 1906 at Decca.
433. • ML was formed in the annual session of Muslim Educational Conference in Decca with the proposal of Nawab Salimullah.
434. • The HQ of ML was established at Lucknnow.
435. • Initial membership of ML was 400.
436. • Mohd: Ali Johr wrote the constitution of ML: The Green Book.
437. • Inagural session of ML was presided by Nawab Samiullah.
438. • Inagural address was delivered by Nawab Vikarul Mulk.
439. • First session of ML was held on 30th Dec: 1907 at Karachi.
440. • First session of ML held in Karachi 31st Dec: 1907 was presided over by Adamjee Pri Bhai of Bombay.
441. • The original name of Mohsanu-ul-Mulk was Mehdi Ali Khan.
442. • Original name of Waqaul Mulk was Molvi Mohd: Shah.
443. • 1st President of ML was Agha Khan III. (upto 1913).
444. • Sir Agha Khan remained permanent president of ML till 1913.
445. • First VC of Aligarh University was Agha Khan 3.
446. • Agha Khan III was born in Karachi and was buried in Egypt.
447. • Real name of Agha Khan III was Sultan Mohd: Shah.
448. • First secretary general of ML was Hussain Bilgrami.
449. • 2nd President of ML was Sir Ali Mohd: Khan when Agha Khan III resigned in 1913.
450. • Sir Mohammad Shafik was the second general secretary of Muslim League.
451. • Syyed Amir Ali established ML London in 1908.
452. • Quaid attended 1st time Muslim League session in 1912. (chk)
453. • Quaid resigned from Imerial Legislative Council as a protest against Rowlatt Act in 1919.
454. • Quaid became ML president 1919-1924 (chk it).
455. • Quaid joined ML 10 Oct 1913.
456. • Syed Amir Ali resigned from ML in 1913.
457. • Quaid resigned from Congress and Home Rule League in Dec: 1920 (Nagpur Session) became ML president in 1916. (chk it)
458. • Quaid held joint membership of ML & Congress for 7 years i.e from 1913-1920
459. • He presided the ML Lucknow session of 1916 and Delhi session of 1924, became permanent president of ML in 1934.
460. • Lord Minto came to India as viceroy in 1915.
461. • Minto Morley reforms 1909: introduced separate electorates.
462. • Minto Morley reforms: Minto was Indian Viceroy and Morley was state secretary for India.
463. • Montague Chemsford Reforms came in 1919.
464. • ML demanded principle of self rule for India in 1913.
465. • Kanpur mosque incident took place in 1913.
466. • Jillanwalla Bagh is in Amritsar. It was place where a number of Indian killed by the English on 13th April, 1919.
467. • General Dair was the army commander of Amritsar during Jullianwala bagh slaughter (1919).
468. • Lucknow Pact came in Nov: 1916.
469. • Home Rule Movement was founded by Mrs. Annie Basent an English Parsi lady in 1916 after Lucknew pact.
470. • Rowalt Act was passed in 1919.
471. • Khilafat Movement started in 1919 and ended in March 1921.
472. • All Indai Khilafat committee was founded in Bombay on 5th Juley 1919 and Seth Chuttani became its first president.
473. • First meeting of All Indai Khilafat Movement was held on 23rd Nov: 1919 and was presided over by Molvi Fazal Haq of Bengl. Its headquarter was at Bombay.
474. • Khilafat day was observed on 27th October, 1919.
475. • Indian Khilafat Delegation met with Lloyd George.
476. • Mopala uuprising in Malabar 1921.
477. • Chauri Chuara incident tookplace in 1922.
478. • Non-cooperation movement was called off by Gandhi because of Chauri-Chaura incident 1922.
479. • Shuddi and Sangathan movement was started at the end of Tahreek Khilafat.
480. • Sangathan movement was started by Pandit Malavia.
481. • Treaty of Lausanne was signed in 1923.
482. • Mustafa Kamal: first president of Turkey on 23rd Oct: 1923.
483. • Atta Turk means the father of Turks.
484. • Khilafat was abolished in 1924.
485. • Last caliph of Turkish State was Abdul Majeed Afandi.
486. • Hijrat Movement took place in 1924
487. • Haji Shariat Ullah was born in 1781( Faraizi Movement 1830-57)
488. • The main aim of Brahma Samaj was Reform in Hinduism.
489. • Raja Ram Mohan Roy founded Brahma Samaj.
490. • Ani- Muslim Arya Samaj (1877) was founded by Dayanand Sirasoti. Arya Samaj was founded in 1875 (chk)
491. • In 1805, British made Sri Lanka a colony.
492. • British annexed NWFP in 1849.
493. • Wardha scheme written by Zakir Hussain.
494. • Sati was abolished by Lord William Bantink.
495. • First census in India made during the period of Lord Mayo.
496. • Moen-jo-DAro & Herapa discovered in 1922.
497. • Sir John Marshal ordered digging of Moen jo Daro in 1922.
498. • East India Company was formed in 1600 in London.
499. • In India French East India company was established in 1664.
500. • Raishmi Romal campaign started by Ubaidullah Sindhi before war of Independence.
501. • War of Independence started on 7th May, 1857 from Delhi.
502. • Lord Canning was the Governor General of India during Sepoy Mutiny.
503. • In India the first gate of enterance of Europeans was Bengal.
504. • At Meerath firstly the war of independence was fought.
505. • War of independence started on 9th May, 1857.
506. • The first Viceroy of the subcontinent was Lord Canning.
507. • Queen’s Proclamation was made in 1858.
508. • Indian National Congress made by Allan O. Hume in 1885.
509. • First president of Congress was W.C. Benerjee.
510. • 72 members attended the first meeting of Congress at Bombay out of them only 2 were Muslims.
511. • Warren Hastings was the first Governor General of Bengal.
512. • Hindi-Urdu controversy started in 1867.
513. • Mohsin-ul-Mulk founded Urdu Defence Association.
514. • Syed Ahmed Khan born on 17th Oct: 1817 in Delhi & died March 241898 at Ali Gargh.
515. • Sir Syed is buried in Ali Garh Muslim University.
516. • Tahzibul Ikhelaque was published in 1870. (1867 chk)
517. • Asrar-us-Sanadeed was compiled by Sir Syed Ahmed Khan.
518. • Sir Syed wrote Loyal Mohammandan’s of India & Causes of Indian Revolt.
519. • Hayate-e-Javed is written by Maulana Hali about Sir Syed.
520. • In Indai English education was first initiated in Bengal in 1835.
521. • Shah Waliullah was born in Delhi.
522. • Madressah Rahimiya was established by Shah Abdul Rahim.
523. • Scientific society was established in 1863.
524. • Albert Bill was presented in 1883
525. • NWFP was separated from Punjab by the British in 1901, Lord Curzon was then the viceroy and GG of British India.
526. • Mohammadan Educational Conference was formed on 27 Dec: 1886 by Sir Syed.
527. • Muhammadan Literacy Society of Calcutta founded in 1860.
528. • “Indian Patriotic Association” was founded in 1861.
529. • Nidwatul Ulema (1884) was founded by Molvi Abdul Ghafoor Qasim Nativi. Nadvat-ul-Ulema was founded in 1894 and Maulvi Abdul Ghafoor was its founder.(chk)
530. • Darul-ul Deoband (1867) was founded by Mohd: Qasim Nanavatavi.
531. • MAO College founded on Jan: 8, 1877 and inaugurated by Governor General Lord Lyton.
532. • Present Sindhi alphabets made by Sir Barter Frere in 1883.
533. • Anjuman-e-himayat-Islam was founded in 1884.
534. • Sindh Madrasa built by Hassan Ali Afandi on 1st Sep: 1885.
535. • DJ (Diwan Dayaram Jethmal) Science College was opened by Governor of Bombay Lord Reay on 17th Jan: 1887.
536. • Who amongst the following were the first to invade India? Arabs
537. • Real name of Mohammad-bin-qasims was Amadudin Mohammad (Pillar of Deen).
538. • Mohd: Bin Qasim was nephew and son-in-law of Hajjaj bin Yousuf the Governor of Iraq (Omayad Period). He came to Sindh with 12 thousand men.
539. • Mohd: bin Qasim conquered Sindh during Ummayads.
540. • Siskar was Waziir of Dahir.
541. • Mohd: bin Qasim tortured to death in Iraq by Sulaiman.
542. • The Abbasid governor Hisham came to Sindh in 757 A.D.
543. • Shabudding Ghori was the founder of Islamic State in India.
544. • Qutubudin Aibk was the founder of slave dynasty after Ghoris.
545. • Ghiyasuddin Tughluq was the first sultan of Tughluq dynasty.
546. • Aurangzeb reimposed ‘Jaziya’?
547. • Ibn Batutah visited India in reign of Muhammad-bin Tughluq
548. • Babur used artillery in warfare.
549. • Emperor Shahjahan= Khurram Shihab-ud-din
550. • Akbar prohibited the practice of Sati?
551. • Hazrat Nizamuddin Auliya’s Dargah is located at Delhi.
552. • Baba Farid Gang Shakar was the first Punjabi poet.
553. • Waris shah is called the ‘Shakespeare of Punjabi literature’.
554. • Tomb named Khawaja Moin ud Din Chisti is in Ajmer.
555. • Hazrat Bullay Shah was a famous Sufi poet of Punjabi language. His tomb is in the city of Kasur.
556. • Thatta was the capital city of Sindh during Argons and Turkans
557. • Mohd: bin Tughlaq introduced tokens currency firstly.
558. • Akbar the Great was born in Umar Kot.
559. • Shalamar Bagh was built by Shah Jahan (Shahabuddin Mohd: Shah Jahan) (also called Shahzada Khuram)
560. • Jahan Ara begum was the daughter of Shah Jahan
561. • Mehmood set out on Somnath on17 Oct: 1024 A.D.
562. • 1st battle of Tarrin was fought b/w Mohd: Ghouri & Rajput (1191), Ghori was defeated. In 1192 A.D, the 2nd battle of Tarrin, Ghori wins.
563. • Ahmed Shah Abdali was the King of Kabul.
564. • Ahmed Shah Abdali defeated Marhatas in 1761.
565. • Pan Islamism introduced by Jamaludding Afghani.
566. • Nadir Shah of Iran invaded Delhi during the period of Mohd: Shah Rangila (The Moughal Emperor).
567. • Original name of Tippu Sultan was Nawab Fateh Ali.
568. • 4th May 1799 was the day of Shahadat of Tippu Sultan.
569. • The original name of Sultan Siraj Doullah (the Nawab of Bengal) was Mirza Mohd:
570. • Battle of Plassey was fought in 1757 b/w Clive and Siraj-ud-Daula which established British rule in Bengal.
571. • Sindh was annexed by Birtish in 1847 and was separated from Bombay in 1935 vide India Act 1935.
572. • First war of freedom was fought in 1757 b/w Siraju Doullah and Rober Clive.
573. •Sheikh Ahmad Sarhindi is known as Majaddid Alf Sani.
574. • Sheikh Ahmad Sirhandi was born in 1564.
575. • Mausm Khan, soldier of Titu Mir was sentenced to death.
576. • Hajatullah al-Balaghah written by Shah Waliullah.
577. • Shah waliullah born in 1703. Shah Waliullah died in 1763.
578. • Shah Alam II was an ally of Mir Qasim in the Battle of Buxar.
579. • During Jehangir’s reign Sir Thomas Roe and Captain Hawkins visited Moghul court to secure commercial privileges.
580. • Real name of Shah Waliullah was Ahmed and his historical name was Azimuddin.
581. • Haji Shareetullah of Bengal was the founder of Farazi Tehriz in 1802. Farazi Tehriz meant to pay more attention on fundamental of Islam.
582. • Syed Ahmed of Rai Brelli (Oudh) was the founde of Jehad Tehrik against Sikhs. He was martyred at Balakot (NWF) in 1831.
583. • Battle of Buxar was fought in 1764.
584. General Knowledge Mcqs Questions
585. 1. Who was the governor of Sindh after Muhammad Bin Qasim?
586. (a) Zaid Bin Marwan (b) Yazid Bin Muhallab (c) Abdullah Bin Haris (d) None of these
587. 2. Who was the Mughal Emperor who accepted the British pension firstly?
588. (a) Alamgir-II (b) Shah Alam-II (c) Akbar-II (d) None of these
589. 3. Ahmad Shah Abdali launched his early invasions against:
590. (a) Mughals (b) Marhattas (c) Sikhs (d) None of these
591. 4. The British fought Plassey war against:
592. (a) Haider Ali (b) Tipu Sultan (c) Sirajuddaula (d) None of these
593. 5. Dars-i-Nizami was named after:
594. (a) Nizamuddin Auliya (b) Nizamul Mulk (c) Mullah Nizamuddin (d) None of these
595. 6. Before 1857 how many universities on Western pattern were established in India?
596. (a) 16 (b) 13 (c) 3 (d) None of these
597. 7. When the MAO College at Aligarh was started?
598. (a) 1864 (b) 1877 (c) 1875 (d) None of these
599. 8. Anjuman-i-Hamayati-Islam was started in:
600. (a) 1849 (b) 1884 (c) 1885 (d) None of these
601. 9. The Constitution of All India Muslim League was written by:
602. (a) Mohsinul Mulk (b) Muhammad Ali Jauhar (c) Nawab Salimullah of Dacca (d) None of these
603. 10. The first session of Mohammadan Educational Conference was held in Bengal:
604. (a) 1886 (b) 1899 (c) 1906 (d) None of these
605. 11. The London branch of Muslim League was started by:
606. (a) Syed Amir Ali (b) Sir Wazir Hassan (c) Hasan Bilgrami (d) None of these
607. 12. “Hamdard” was edited by:
608. (a) Moulana Shaukat Ali (b) Moulana Muhammad Ali Jauhar (c) Moulana Zafar Ali Khan
609. (d) None of these
610. 13. “Shudhi” movement was started by:
611. (a) Jawahar Lal Nehru (b) Tilak (c) Gandhi (d) None of these
612. 14. Majlis-i-Ahrar was formed in:
613. (a) 1928 (b) 1929 (c) 1931 (d) None of these
614. 15. In Kashmir the ceasefire between Pakistan and India was signed on:
615. (a) 27th July, 1948 (b) 27th July, 1949 (c) 27th July, 1950 (d) None of these
616. 16. Islamabad was declared capital of Pakistan in:
617. (a) 1959 (b) 1960 (c) 1961 (d) None of these
618. 17. Majority of Southern Pakistan population lives along the:
619. (a) River Indus (b) River Ravi (c) River Jhelum (d) None of these
620. 18. The Aryans arrived in Sourth Asia:
621. (a) 3000 BC – 3500 BC (b) 4000 BC – 4500 BC (c) 4500 BC – 5000 BC (d) None of these
622. 19. The most ancient civilization is:
623. (a) Harrapa (b) Moenjodaro (c) Mehargarh (d) None of these
624. 20. The author of “The Case of Pakistan” is:
625. (a) Rafiq Afzal (b) S.M. Ikram
626. (c) I.H. Qureshi
627. (d) None of these

PPSC Lecturer Recruitment 2015 Education Mcqs Notes for Test Preparation

PPSC Lecturer Recruitment 2015 Education Mcqs Notes for Test Preparation

  1. First Educational Conference of Pakistan held in Karachi from 27 Nov to 1 Dec 1947
    2. Education Minister during first educational conference was Mr. Fazlul Rehman
    3. First Educational conference decided to promote Two nation theory, Urdu Language and to establish an Inter University Board
    4. Gen.Ayub Kh an government establish a 11 members national educational commission on 30 Dec 1958
    5. S.M Shareef was Chairmain of this commission. This commission started its work fro Jan 1959. Mr.Sharif was a Secretary of education
    6. Sharif Commission presented his report to President in Aug 1959 consisting of 346 pages
    7. According to Sharif Commission report School educational year was consist of 40 weeks with 2 month summer, 10 days winter and 14 days spring vacations
    8. University Educational Year consists of 36 weeks
    9. Noor Khan Report was another National Education Policy by Yahya Govt in 1970.
    10. University Grants Commission was established according to this policy.
    11. Zulifqar Bhutto announce a National Education Policy on 29 March 1972.
    12. According to National Education Policy on 29 March 1972, all private institutions were nationalized on 1 october 1972.
    13. First Peoples Open University established in Islamabad According to National Education Policy on 29 March 1972.
    14. National Research Fellowship was established According to National Education Policy on 29 March 1972
    15. NSC was established According to National Education Policy on 29 March 1972.
    16. Zia Ul Haq Govt issued National Education Policy 1978
    17. Islamiat,Pak Studies,Arabic were mad compulsory subjects in National Education Policy 1978.
    18. National Educational Council was established in National Education Policy 1978.
    19. National Centre was established for science according to National Education Policy 1978.
    20. National Technical Teachers Training College established in National Education Policy 1978.
    21. In Muradabad 1859 First School was established by Sir. Syed Ahmad Khan
    22. MAO High School Ali Garh 1875 established by Sir. Syed Ahmad Khan
    23. MAO college Ali Garh 1877 established by Sir. Syed Ahmad Khan which was inaugurated by Lord Milton.
    24. This college became university in 1920
    25. Mr.Sidens was first its principal
    26. All India Mohamdan Educational Conference established by Sir. Syed Ahmad Khan in 1886
    27. Scientific Society in 1866 established by Sir. Syed Ahmad Khan
    28. Dar-ul-Deoband established by Molana Qasim Nanotavi in 30 May 1866 in Chahta Mosque.
    29. Molna M. Mehmmod was first its teacher.
    30. Following are pre independence educational reports and commissions
    31. Charles Grants Treatise issued in 1792. Charles was a British Parliament member.
    32. Lord Minto( Governor General of Subcontinent) Report issued in 1811
    33. Lord Macaulay Report 1835
    34. wood dispatch report 1854. Charles wood was president of board of control
    35. Hunter Commission 1882. William hunter was a minister of Lord Rippen viceroy council
    36. Indian Universities Comission 1902
    37. Sadler Comission 1919. Michal Sadler was VC of Leads university
    38. Hartog Committee report 1929The National Education Policy (NEP) 2009 (“the Policy”) comes in a series of education policies dating back to the very inception of the country in 1947. The review process for the National Education Policy 1998-2010 was initiated in 2005 and the first document, the White Paper was finalised in March 2007. The White Paper became the basis for development of the Policy document.

    1. Life Skills-Based Education (LSBE) shall be promoted.
    2. Grades XI and XII shall not be part of the college level and shall be merged into the school level forming part of existing secondary schools
    3. A system for ranking of primary and secondary educational institutions across the country shall be introduced
    4. To create an order for excellence in the country, a “National Merit Programme” shall be introduced to award bright students
    5. All children, boys and girls, shall be brought inside school by the year 2015.
    6. Official age for primary education shall be 6 to 10 years. The official age group for next levels of education shall also change accordingly.
    7. Government shall make efforts to provide the necessary financial resources to achieve the EFA goals.
    8. Government shall establish at least one “Apna Ghar” residential school in each province to provide free high quality education facilities to poor students.
    9. Every child, on admission in Grade I, shall be allotted a unique ID that will continue to remain with the child throughout his or her academic career.
    10. Literacy rate shall be increased up to 86% by 2015
    11. Provinces and district governments shall allocate a minimum of 3% of education budget for literacy and non formal basic education (NFBE).
    12. NEF programmes, currently in practice up to grade 5 shall be expanded up to grade 10, where required.
    13. (14 to 17 years). Special educational stipends shall be introduced to rehabilitate child labourers.
    14. A Bachelors degree, with a B.Ed., shall be the requirement for teaching at the elementary level. A Masters level for the secondary and higher secondary, with a B.Ed., shall be ensured by 2018. PTC and CT shall be finished
    15. Diploma in Education (D.Ed) may be used as an intermediate qualification till B.Ed teachers are available universally.
    16. Teacher training arrangements, accreditation and certification procedures shall be standardised and institutionalised.
    17. In service teachers training in mathematics shall be given with due attention to developing conceptual understanding, procedural knowledge, problem solving and practical reasoning skills.
    18. In service teacher training in science shall be based on real life situations, use of science kits and provision of science kits to all primary and middle schools.
    19. Teacher allocation plans, likewise, shall be based on schools needs and qualifications of teachers. Over the course of next two years, Governments shall develop a rationalised and need-based school allocation of teachers, which should be reviewed and modified annually.
    20. Provincial and Area Administrations shall develop effective accountability mechanism including EMIS data on teacher deployment, to control absenteeism and multiple job-holding,
    21. Maximum age limit shall be waived off for recruitment of female teachers.
    22. The curriculum development and review process, as well as textbooks review process, shall be standardised and institutionalised within the framework of the Federal Supervision of Curricula, Textbooks and Maintenance of Standards of Education Act, 1976.
    23. Professional Councils like Pakistan Medical and Dental Council (PM&DC) and Pakistan Engineering Council (PEC) shall be involved in consultations for relevant curriculum development.
    24. Environmental education shall be made an integral part of education.
    25. Matric-Tech scheme shall be re-introduced at secondary level
    26. Education system needs to be internationally competitive and Pakistan shall make efforts
    27. TVE shall be extended according to the need of the area i.e. Tehsil, District and Division.

    EDUCATION POLICY OF PAKISTAN 1998 TO 2010

    1. The constitution of 1973, article 25 gives right of education to every citizen
    2. Nazira Qur’an will be introduced as a compulsory component from grade I-VIII
    3. The current literacy rate of about 39% will be raised to 55% during the first five years of the policy and 70% by the year 2010
    4. About 90% of the children in the age group (5-9) will be enrolled in schools by year 2002-03
    5. Gross enrolment ratio at primary level will be increased to 105% by year 2010 and Compulsory Primary Education Act will be promulgated and enforced in a phased manner
    6. One model secondary school will be set up at each district level
    7. The participation rate will be increased from 31% to 48% by 2002-03 in secondary level
    8. Computers shall be introduced in secondary schools in a phased manner.
    9. The total expenditure of the government on education will be raised from its present level of 2.2% to 4% of GNP by the year 2002-03
    10. The District Education Authority will be established in each district
    11. The Academy of Educational Planning and Management (AEPAM) shall be strengthened and tuned up to meet the emerging demands of MES and its obligations at national and provincial levels
    12. A School Census Day shall be fixed for collecting data from all over the country.
    13. There shall be regulatory bodies at the national and provincial levels to regulate activities and smooth functioning of privately-managed schools and institutions of higher education through proper rules and regulations.
    14. School, college and university libraries shall be equipped with the latest reading materials/services. Internet connection with computer shall be given to each library. Mobile library services for semi-urban and remote rural areas shall be introduced.
    15. Access to higher education shall be expanded to at least 5% of the age group 17-23 by the year 2010.
    16. A new cadre of teacher educators shall be created.

    Other Info
    1. Pedagogy is the holistic science of education. the word is derived from a Greek word Paidos and ago, which means “to lead the child”
    2. The word “education” is derived from the Latin ēducātiō (“A breeding, a bringing up, a rearing”) from ēdūcō (“educate, train”)
    3. In formal education, a curriculum is the set of courses, and their content, offered at a school or university.
    4. curriculum came from the Latin word for race course, referring to the course of deeds and experiences through which children grow to become mature adult
    5. Epistemology is the branch of philosophy that studies knowledge.Deals with
    6. What is knowledge?
    7. How is knowledge acquired?
    8. ontology is the study or concern about what kinds of things exist – what entities there are in the universe. It derives from the Greek onto (being) and logia (written or spoken discourse). It is a branch of metaphysics , the study of first principles or the essence of things.
    9. axiology is The study of the nature of values and value judgments.
    10. Perennialists believe that one should teach the things that one deems to be of everlasting pertinence to all people everywhere
    11. Educational essentialism is an educational philosophy whose adherents believe that children should learn the traditional basic subjects thoroughly and rigorously
    12. Progressivists believe that individuality, progress, and change are fundamental to one’s education. Believing that people learn best from what they consider most relevant to their lives, progressivists center their curricula on the needs, experiences, interests, and abilities of students
    13. Philosophy of education can refer to either the academic field of applied philosophy or to one of any educational philosophies that promote a specific type or vision of education, and/or which examine the definition, goals and meaning of education.
    14. AKU Aga Khan University
    15. MTDF Medium Term Development Framework
    16. B. Ed.Bachelor of Education
    17. NAVTEC National Vocational & Technical Education Commission
    18. B. Sc. Bachelor of Science
    19. NCHD National Commission for Human Development
    20. B. A. Bachelor of Arts
    21. NEAS National Education Assessment System
    22. Dip.Ed Diploma in Education
    23. NEC National Education Census
    24. DEO District Education Officer
    25. NEF National Education Foundation
    26. DPI Director of Public Instructions
    27. NEMIS National Education Management Information System
    28. ECE Early Childhood Education
    29. NEP
    30. National Education Policy
    31. EDO
    32. Executive District Officer
    33. NEPR
    34. National Education Policy Review
    35. EFA
    36. Education for All
    37. NER
    38. Net Enrolment Ratio
    39. EMIS
    40. Educational Management and
    41. Information System
    42. NFBE Non Formal Basic Education
    43. EOY
    44. End of Year
    45. NFE Non- Formal Education
    46. FATA
    47. Federally Administered Tribal
    48. Areas
    49. NQF National Qualifications Framework
    50. FMIS
    51. Financial Management Information
    52. System
    53. NWFP North West Frontier Province
    54. FTI
    55. Fast Track Initiative
    56. OECD Organization for Economic Cooperation
    57. and Development
    58. GCI
    59. Global Competitive Index
    60. P&P
    61. Policy and Planning (Wing)
    62. GDP
    63. Gross Domestic Product
    64. PEACE
    65. Provincial Education Assessment Centre
    66. GER
    67. Gross Enrolment Ratio
    68. PEC
    69. Pakistan Engineering Council
    70. GMR
    71. Global Monitoring Report
    72. Ph. D.
    73. Doctor of Philosophy
    74. GoP Government of Pakistan
    75. PISA
    76. Programme for International Student
    77. Assessment
    78. GPI Gender Parity Index
    79. PM&DC
    80. Pakistan Medical and Dental Council
    81. HDI
    82. Human Development Index
    83. PMIS
    84. Personnel Management Information
    85. System
    86. HDR Human Development Report
    87. PPP Public Private Partnerships
    88. HEC
    89. Higher Education Commission
    90. PTA
    91. Parent Teachers Association
    92. HIV/A
    93. IDs
    94. Human Immunodeficiency
    95. Virus/Acquired Immune
    96. Deficiency Syndrome
    97. PTR
    98. Pupil-Teacher Ratio
    99. HRD
    100. Human Resource Development R&D Research and Development
    101. ICT
    102. Islamabad Capital Territory
    103. SIP School Improvement Plan
    104. ICTs
    105. Information Communication
    106. Technologies
    107. SMC School Management Committee
    108. IED Institute for Educational
    109. Development (AKU)
    110. STEPS Students, Teachers, Educationists, Parents
    111. and Society
    112. IPEMC
    113. Inter-Provincial Education
    114. Ministers’ Conference
    115. TIMSS Trends in International Mathematics and
    116. Science Study
    117. LGOs
    118. Local Government Ordinances
    119. TVE Technical & Vocational Education
    120. LSBE
    121. Life Skills-Based Education
    122. UN United Nations
    123. MDA
    124. Mid-Decade assessment
    125. UNDP United Nations Development Program
    126. MDGs
    127. Millennium Development Goals
    128. UNESCO United Nations Educational, Scientific and
    129. Cultural Organization
    130. MoE
    131. Ministry of Education
    132. UPE
    133. Universal Primary Education
    134. MoSW
    135. &SE
    136. Ministry of Social Welfare and
    137. Special Education
    138. USAID
    139. United States Agency for International
    140. Development
    141. MSP Minimum Standard of Provision
    142. WB World Bank

ALL NEW RESULTS
Educational News

Updated Educational News

Categories
POSTS BY DATE
December 2016
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031