newBISE 9TH 10TH EXAM HELP

newSUB-INSPECTOR INTERVIEW HELP

newISLAMABAD POLICE JOBS HELP

newFPSC INSPECTOR INLAD HELP

Click And Follow On Google+ To Get Updates
Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

LECTURER GROUP
PPSC LECTURER JOBS PREPARATION GROUP 2015
9TH 10TH HELP
9TH10TH 2015
EDUCATORS MERIT LISTS
EDUCATORS MERIT LISTS 2015
ADMISSION NOTICES
BUDGET 2014-15
budget_2014-2015
Scholarships

Scholarship-300x291

New Date Sheets
VU SOLVED ASSIGNMENTS
Recent Posts

Archive for the ‘NTS Papers’ Category

NTS Mcqs Paper of Assistant Engineer Operations MEPCO

NTS Mcqs Paper of Assistant Engineer Operations   MEPCO

1. power factor? Answer: true power/apparent power
2. To reduce cost of power generation?
Answer: Load factor(higher/increase)+Diversity factor(higher increase)
3. An Ideal voltage source has internal resistance
Answer: 0Ω Resistance
4. An Ideal current source has internal resistance
Answer: ∞Ω Resistance
5. ____ is defined as the measure of instrument by which it is error free
A. Accuracy
B. Precision
C. Resolution
6. Electrical lines of force about a negative charge are
A. Circular, anticlockwise
B. Circular, clockwise
C. Radial, inward
D. Radial, outward
Answer: C
7. A _____ meter is used a null detector in wheatstone bridge
A. Ammeter
B. Voltmeter
C. Galvanometer
Answer: voltemeter
8. A moving iron ammeter coil has few turns of thick wire in order to have:
A. Low resistance
B. High sentivity
C. Effective damping
D. Large scale
Answer: A
9. A permanent magnet coil meter has which features
A. Low power consumption
B. no hysteresis loss
C. reduced eddy current
D. reduced damping
E. all
10. A digital signal is what in
A. Dicrete
B. Discrete in time
C. Discrete in amplitude
D. Discrete in neather time nor amplitude
E. Discrete in both amplitude and time
Answer: E
11. The EM field and current are concentrated close to the surface of the conductor. The phenomenon is called?
Answer: Skin Effect
12. The wavelength of an EM wave after reflection at an angle on a surface
Answer: Increases in the actual direction of propagation
13. When electric field is parallel to the plane of incidence, the electromagnetic wave is said to be
Answer: Parallel polarized
14. Δ x H = J + D is Maxwell equation
15. Bucholz relay is used in Transformer Protection
16. Gates between following range reffered by MSI
17. Gates between following range reffered by LSI
18. Which type of system is referred by pneumatic system
A. Pressure
B. Hydraulic
C. Fluid
19. Solid grounding is used for voltages
a. above 220 kV
b. above 11 kV
c. below 660 V
d. below 115 V
Answer: C
20. Cross over distortion is
Answer: Class B
21. The channel of a JFET is between the
A. Gate and drain
B. Drain and source
C. Gate and source
D. Input and output
Answer: B
22. Velocity saturation in MOSFET is
23. Which type of engine uses maximum air fuel ratio
A. Petrol engine
B. Gas engine
C. Diesel engine
D. Gas turbine
E. Hydro turbine
24. If ROC (Region of Convergence) does not converge
25. Transfer function is
A. Mathematical model
B. System with no physical structure
C. Can be calculated through differential equations
26. In LTI system is characterized by
A. Impulse input
B. Step input
27. When the current decreases to 2% the power in bulb decrease to
28. Question about Convolution
29. Which bulb operates on lowest power
A. Night bulb
B. Neon bulb
C. GLS bulb
D. Torch lamp
Answer: D
30. Which thing happens in gas discharge lamps
Answer: Ionization in vapor or gas
31. Continuous signal in the time domain in frequency domain
32. Superposition theorem relates to
33. Which of the following relay is used in Motor for protection
Answer: Thermal relay
34. Kilowatt hour is the unit of
Answer: Energy
35. In z transform cos pi/4 is the period is equal to
36. What will be the sampling frequency that reveals the same sampled signal
37. Which transistors are used in TTL? Bipolar
38. Which system used dc to dc high voltage gain
A. Solar system
B. Battery backup
39. Which statement is false for switching regulators
40. To decrease the power in control system we use
41. Power plant the availability of power is least for
A. Wind
B. Solar
C. Tidal
D. Geothermal
E. Bio gass
42. A diode that has a negative resistance characteristics is the
A. Schottkey diode
B. Tunnel diode
C. Hot-carrier diode
D. Laser diode
E. Zener Diode
Answer: B
43. Common mode rejection ratio is the ratio of
Answer: Differential mode gain to Common Mode gain
44. Resolution of ADC is defined as the no of bits in
Answer: Output
45. The control system is used for
46. Horizontal line in the s plane is for
47. Recharge able batteries are called? Secondary batteries
48. The batteries which are charged and discharged continuously
49. Which system needs more stability
A. Automatic washing machine
B. Traffic signal system
C. Home heating system
D. Motor with position control

50. Natural frequency in the control system represents
51. For measuring small resistance we use
Answer: Kelvin bridge
52. Hay bridge is used for the measurement of
Answer: Inductance
53. ____ bridge used for the measurement of resistance
Answer: Wheatstone bridge
54. In three phase 4 wire system how many voltages are available
Answer: Two
55. _____ acts as voltage controlled variable capacitor
Answer: Varactor
56. By which a meter after checking with no current returns to its previous state
Answer: Controlling Torque
57. By connecting a shunt of higher value in ammeter what will decrease
Answer: Current sensitivity decreases
58. If z transform lies in ROC then
A. System is stable
B. Inverse of system is stable
C. Both system and its inverse are unstable
D. Both system and its inverse are stable
59. If R1 is the resistance of a coil of copper at t oC and RT is the resistance at T oC and also the resistance temperature coefficient of copper per degree centrigrade at 0oC is 1/234.45, then Rt/RT
(A) (1+t) / (1+T)
(B) (1+ 234.45t) / (1+234.45 T)
(C) (234.45 + t) / (234.45 + T)
(D) (234.45 + t2 ) / (234.45 + T 2).
60. The shunt winding of a motor has a resistance of 85 ohm at 22oC. When the motor runs at full load, its resistance increases to 100 ohms. The resistance temperature coefficient of winding per 0oC is 0.004. The rise in temperature of the winding will be nearly
(A) 20oC
(B) 50oC
(C)70oC
(D) 100oC.
61. Wimbledon Tournament is for? Lawn Tennis
62. All organizations share
63. For minimum input a person has got the output he has used the resources
efficiently
64. Sharjah is in? UAE
65. Against Nehru’s Report Qaid-e-Azam proposed a solution of how many points? Answer: 14 points
66. the punishment for robbery in Islam
67. on simple series question (___, 15, 19, 24,) answer 12
68. Which of the following Rukn-e-Islam is called a shield? Answer: Fasting
69. What is the literal meaning of word Qiblah? Answer: In front of
70. Northern end of Pakistan is occupied by western range of which of following? Answer: Himalayan range
71. The ancient name of IRAN
72. TLRIA is to WOULD then YBVLKA is for? BEYOND
73. Which word will be in the middle select and tick that one
A. Rigorous
B. Retrospective
C. Remove
D. Revive
E. rumor
74. on 6th September India attacked
75. Washington DC is called ____ (City of Magnificent Distance)

NTS TEST FOR TEVTA, Government of the Punjab (Recruitment Test), SAMPLE PAPER FOR MASTER MA-MSC, BECHLEOR BA-BSC, INTERMEDIATE FA-FSC, MATRIC, QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE PAPERS 2015

CLICK ANY LINK TO VIEW THE PAPER

TEVTA, Government of the Punjab
(Recruitment Test)

Test Date: Sunday, 22nd March 2015
(Sample Paper)

 

BACHELOR QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE Click Here for Sample Paper
INTERMEDIATE QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE Click Here for Sample Paper
MASTERS QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE Click Here for Sample Paper
MATRIC QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE Click Here for Sample Paper

 

NTS TEST FOR TEVTA, Government of the Punjab (Recruitment Test), SAMPLE PAPER FOR INTERMEDIATE FA-FSC QUALIFICATION JOBS, SAMPLE PAPERS BY NTS, WITH SOLVED ANSWER KEYS, SAMPLE PAPER 2015

FOR OTHER POSTS PAPER CLICK HERE

SAMPLE PAPER TEVTA (INTERMEDIATE) ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given lettered choices (A to D/E) below each.

This house _______ 100 years ago.

is built
is building
was building
was built

Land slide have blocked ________ the road.

out
up
at
off

Although bound to impose the law, a judge is free to use her discretion to ________ the anachronistic ________ of some criminal penalties.

enforce … judiciousness
impose … legality
exacerbate … severity
mitigate … barbarity
restore … impartiality

Four lettered pairs (A to D) follow a related pair of words given in capitals. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair in capitals.

YAWN: BOREDOM::

dream: sleep
actor: play
smile: amusement
friend: foe

MANUFACTURE: TOYS::

fix: repair
lantern: lamp
house: build
cook: food
RADIATOR: ENGINE::

ice: beverage
switch: light
shovel: dirt
map: road

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

DOMESTIC:

internal
foreign
homely
intense

AWAKWARD:

graceful
pleased
happy
down-cast

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

ANTIQUE:

ancient
brand new
modern
statue

CHRONIC:

severe
permanent
holding
frequently recurring

Questions 11-15 are based on the following passage.

The library’s representative is authorized to collect a fine for each day that a borrowed book is overdue. If a book is not returned, the borrower may lose his or her library privileges. Children are welcome to use the library but must be accompanied by an adult. Parents are expected to make sure that their children follow the rules and behave appropriately. Children may be directed to leave the building if their behavior disturbs the other patrons. Meeting rooms are available on the ground floor and may be reserved for community meetings by town residents with proof of residency such as a library card or driver’s license. Residents of other areas must get special permission from the Events Director before reserving a meeting room.

What a person may lose if he or she does not return a book?

money
library card
driving license
library privileges

What two people might pay attention to this message?

Librarian and patron.
Author and publisher.
Police officer and speeder.
Bookseller and customer.

Who is responsible for children’s behavior?

The other patrons
The children themselves
The parents
The director

Children are allowed in the library only if

They promise to behave appropriately
They do not bring edibles to library
They are accompanied by an adult
They return books in time

Who should show a driver’s license?

People who want to use a meeting room.
People who live in other areas.
People who want to attend special events.
People who plan to travel to other areas.

ANALYTICAL REASONING / IQ

Questions 16-20

Eight wheat fields named as A, B, C, D, E, F, G and H. Such that

A is longer than B but shorter than C.
B is shorter than D but longer than E.
F is shorter than A but longer than B.
G is longer than D but shorter than F.
H is shorter than B.

Which one of the following could be false but is not necessarily false?

E is shorter than D.
C is longer than E.
D is longer than F.
H is longer than E.
E is shorter than A.

Which of the following could be true?

H is the shortest.
D is not shorter than G.
H is longer than F.
D is longer than most of the others.
A is the longest.

Which one of the following must be true?

E is longer than H.
F is longer than D.
H is the shortest of all.
H is longer than D.
E is the shortest of all.

If Q is added to the group and Q is longer than B but shorter than G, then Q must be:

longer than only three of the others
shorter than at least three of the others
longer than F
shorter than D
between D and F

If Q and Z are both added to the group, and both are longer than H, then:

H is the shortest of all
either H or E is the shortest of all
E is the shortest of all
C is the longest of all
either Q or Z is the longest of all
Insert mathematical signs to complete the equation:

25 ___ 5 ___ 4 = 1

/, –
x, +
-, –
+,+

Puppy is to dog as _____ is to man.

cub
kitten
child
calf

MATHEMATICS

Find the average of all Prime numbers between 30 and 50.

39.8
38.8
37.8
41.8

What is 20% of 50% of 75% of 70?

5.25
6.75
7.25
5.5
If 3 more than x is 2 more than y, what is x in terms of y?

y-5
y-1
y+1
y+5

What is the product of EMBED Equation.3 and EMBED Equation.3 ?

6x EMBED Equation.3 
6x
36x
36x EMBED Equation.3 

How many bottles, each holding 8 fluid ounce, are needed to hold 3 quarts of cider? (1 quart= 32 fluid ounces)

8
12
14
16
18

The hypotenuse of a right triangle is 5 inches long. What is its perimeter in inches?

6
10
11
15
None of the above

IT

A typical MS Excel worksheet has ________ number of columns.

128
256
512
1024

What displays the URL for the current page?

Address bar
Toolbar
Favorites button
Status indicator

Operating system is _______ software.

Application
System
Firmware
Package

1 Kilo Bytes = _______ bytes.

1000
1024
1032
1036

Which of the following is not hardware?

Compiler
Chip
RAM
CPU
CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

Chief Minister of KPK, Pervaiz Khatak, elected on 31 May 2013, belongs to which Political Party?

Pakistan People’s Party
Pakistan Muslim League (N)
Pakistan Tehreek-e-Insaf
Pakistan Muslim League (Q)

Name the only Hindu Kingdom in the world?

India
Nepal
Maldives
All of the above

ANSWER KEYS

Q #. Right Choice 1 D 2 B 3 D 4 C 5 D 6 A 7 B 8 A 9 A 10 D 11 D 12 A 13 C 14 C 15 A 16 D 17 A 18 B 19 B 20 B 21 A 22 C 23 A 24 A 25 B 26 B 27 B 28 E 29 B 30 A 31 B 32 B 33 A 34 C 35 B

JOIN LECTURER GROUP
PPSC LECTURER JOBS PREPARATION GROUP 2015
NTS EDUCATORS TEST
output_dS5cEI
ALL NEW RESULTS
Educational News

Updated Educational News

Categories
POSTS BY DATE
March 2015
M T W T F S S
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031