CLICK HERE FOR LECTURER 2015 JOBS COMPLETE HELP  PPSC LECTURER 2015 JOBS Click And Follow On Google+ To Get Updates
Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

PPSC TMO JOBS
TMO JOBS AD
PPSC LECTURER JOBS HELP
PPSC LECTURER 2015 JOBS
LECTURER GROUP
PPSC LECTURER JOBS PREPARATION GROUP 2015
ADMISSION NOTICES
BUDGET 2014-15
budget_2014-2015
Scholarships

Scholarship-300x291

New Date Sheets
VU SOLVED ASSIGNMENTS
Recent Posts

Archive for the ‘NTS Papers’ Category

NTS TEST FOR Federal Govt Educational Institution (Cantts / Garrisons) Directorate Rawalpindi Cantt (Recruitment Test), TEACHING JOBS, ELEMENTARY SCHOOL TEACHER, LIBRARIAN, ASSISTANT LIBRARIAN, HOSTEL SUPERINTENDENT, ASSISTANT, ACCOUNTANT, STENO TYPIST, DATA ENTRY OPERATOR, UDC, COMPLETE TEST SYLLABUS, COMPLETE HELPING MATERIAL, SOLVED MCQS, ROLL NUMBER SLIP DOWNLOAD, TEST DATE, ENGLISH, URDU, GENERAL KNOWLEDGE, CURRENT AFFAIRS, PAK STUDIES, ISLAMIAT, COMPLETE SOLVED MATERIAL, PAPER PATTERN, SOLVED SAMPLE MCQS PAPER, MARKS DISTRIBUTION 2015

CLICK ANY LINK FOR DETAILS

FOR QUESTION OR ANY DIFFICULTY CLICK HERE AND GO TO OUR FACEBOOK PAGE & LIKE IT FOR MORE JOBS & HELP

FOR ROLL NUMBER SLIPS CLICK HERE

FOR COMPLETE SYLLABUS CLICK HERE

TEST DATE: Saturday, 4th & Sunday, 5th April 2015

SEE  THE SYLLABUS & THEN SEE THE BELOW SOLVED MATERIAL ACCORDING TO YOUR SYLLABUS:

GENERAL KNOWLEDGE

 

ISLAMIAT, PAK STUDIES

 

PAKISTAN AFFIAR MCQS

 

PEDAGOGY:

 

ENGLISH

 

URDU

 

COMPUTER

NTS Mcqs Paper of Assistant Engineer Operations MEPCO

NTS Mcqs Paper of Assistant Engineer Operations   MEPCO

1. power factor? Answer: true power/apparent power
2. To reduce cost of power generation?
Answer: Load factor(higher/increase)+Diversity factor(higher increase)
3. An Ideal voltage source has internal resistance
Answer: 0Ω Resistance
4. An Ideal current source has internal resistance
Answer: ∞Ω Resistance
5. ____ is defined as the measure of instrument by which it is error free
A. Accuracy
B. Precision
C. Resolution
6. Electrical lines of force about a negative charge are
A. Circular, anticlockwise
B. Circular, clockwise
C. Radial, inward
D. Radial, outward
Answer: C
7. A _____ meter is used a null detector in wheatstone bridge
A. Ammeter
B. Voltmeter
C. Galvanometer
Answer: voltemeter
8. A moving iron ammeter coil has few turns of thick wire in order to have:
A. Low resistance
B. High sentivity
C. Effective damping
D. Large scale
Answer: A
9. A permanent magnet coil meter has which features
A. Low power consumption
B. no hysteresis loss
C. reduced eddy current
D. reduced damping
E. all
10. A digital signal is what in
A. Dicrete
B. Discrete in time
C. Discrete in amplitude
D. Discrete in neather time nor amplitude
E. Discrete in both amplitude and time
Answer: E
11. The EM field and current are concentrated close to the surface of the conductor. The phenomenon is called?
Answer: Skin Effect
12. The wavelength of an EM wave after reflection at an angle on a surface
Answer: Increases in the actual direction of propagation
13. When electric field is parallel to the plane of incidence, the electromagnetic wave is said to be
Answer: Parallel polarized
14. Δ x H = J + D is Maxwell equation
15. Bucholz relay is used in Transformer Protection
16. Gates between following range reffered by MSI
17. Gates between following range reffered by LSI
18. Which type of system is referred by pneumatic system
A. Pressure
B. Hydraulic
C. Fluid
19. Solid grounding is used for voltages
a. above 220 kV
b. above 11 kV
c. below 660 V
d. below 115 V
Answer: C
20. Cross over distortion is
Answer: Class B
21. The channel of a JFET is between the
A. Gate and drain
B. Drain and source
C. Gate and source
D. Input and output
Answer: B
22. Velocity saturation in MOSFET is
23. Which type of engine uses maximum air fuel ratio
A. Petrol engine
B. Gas engine
C. Diesel engine
D. Gas turbine
E. Hydro turbine
24. If ROC (Region of Convergence) does not converge
25. Transfer function is
A. Mathematical model
B. System with no physical structure
C. Can be calculated through differential equations
26. In LTI system is characterized by
A. Impulse input
B. Step input
27. When the current decreases to 2% the power in bulb decrease to
28. Question about Convolution
29. Which bulb operates on lowest power
A. Night bulb
B. Neon bulb
C. GLS bulb
D. Torch lamp
Answer: D
30. Which thing happens in gas discharge lamps
Answer: Ionization in vapor or gas
31. Continuous signal in the time domain in frequency domain
32. Superposition theorem relates to
33. Which of the following relay is used in Motor for protection
Answer: Thermal relay
34. Kilowatt hour is the unit of
Answer: Energy
35. In z transform cos pi/4 is the period is equal to
36. What will be the sampling frequency that reveals the same sampled signal
37. Which transistors are used in TTL? Bipolar
38. Which system used dc to dc high voltage gain
A. Solar system
B. Battery backup
39. Which statement is false for switching regulators
40. To decrease the power in control system we use
41. Power plant the availability of power is least for
A. Wind
B. Solar
C. Tidal
D. Geothermal
E. Bio gass
42. A diode that has a negative resistance characteristics is the
A. Schottkey diode
B. Tunnel diode
C. Hot-carrier diode
D. Laser diode
E. Zener Diode
Answer: B
43. Common mode rejection ratio is the ratio of
Answer: Differential mode gain to Common Mode gain
44. Resolution of ADC is defined as the no of bits in
Answer: Output
45. The control system is used for
46. Horizontal line in the s plane is for
47. Recharge able batteries are called? Secondary batteries
48. The batteries which are charged and discharged continuously
49. Which system needs more stability
A. Automatic washing machine
B. Traffic signal system
C. Home heating system
D. Motor with position control

50. Natural frequency in the control system represents
51. For measuring small resistance we use
Answer: Kelvin bridge
52. Hay bridge is used for the measurement of
Answer: Inductance
53. ____ bridge used for the measurement of resistance
Answer: Wheatstone bridge
54. In three phase 4 wire system how many voltages are available
Answer: Two
55. _____ acts as voltage controlled variable capacitor
Answer: Varactor
56. By which a meter after checking with no current returns to its previous state
Answer: Controlling Torque
57. By connecting a shunt of higher value in ammeter what will decrease
Answer: Current sensitivity decreases
58. If z transform lies in ROC then
A. System is stable
B. Inverse of system is stable
C. Both system and its inverse are unstable
D. Both system and its inverse are stable
59. If R1 is the resistance of a coil of copper at t oC and RT is the resistance at T oC and also the resistance temperature coefficient of copper per degree centrigrade at 0oC is 1/234.45, then Rt/RT
(A) (1+t) / (1+T)
(B) (1+ 234.45t) / (1+234.45 T)
(C) (234.45 + t) / (234.45 + T)
(D) (234.45 + t2 ) / (234.45 + T 2).
60. The shunt winding of a motor has a resistance of 85 ohm at 22oC. When the motor runs at full load, its resistance increases to 100 ohms. The resistance temperature coefficient of winding per 0oC is 0.004. The rise in temperature of the winding will be nearly
(A) 20oC
(B) 50oC
(C)70oC
(D) 100oC.
61. Wimbledon Tournament is for? Lawn Tennis
62. All organizations share
63. For minimum input a person has got the output he has used the resources
efficiently
64. Sharjah is in? UAE
65. Against Nehru’s Report Qaid-e-Azam proposed a solution of how many points? Answer: 14 points
66. the punishment for robbery in Islam
67. on simple series question (___, 15, 19, 24,) answer 12
68. Which of the following Rukn-e-Islam is called a shield? Answer: Fasting
69. What is the literal meaning of word Qiblah? Answer: In front of
70. Northern end of Pakistan is occupied by western range of which of following? Answer: Himalayan range
71. The ancient name of IRAN
72. TLRIA is to WOULD then YBVLKA is for? BEYOND
73. Which word will be in the middle select and tick that one
A. Rigorous
B. Retrospective
C. Remove
D. Revive
E. rumor
74. on 6th September India attacked
75. Washington DC is called ____ (City of Magnificent Distance)

NTS TEST FOR TEVTA, Government of the Punjab (Recruitment Test), SAMPLE PAPER FOR MASTER MA-MSC, BECHLEOR BA-BSC, INTERMEDIATE FA-FSC, MATRIC, QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE PAPERS 2015

CLICK ANY LINK TO VIEW THE PAPER

TEVTA, Government of the Punjab
(Recruitment Test)

Test Date: Sunday, 22nd March 2015
(Sample Paper)

 

BACHELOR QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE Click Here for Sample Paper
INTERMEDIATE QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE Click Here for Sample Paper
MASTERS QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE Click Here for Sample Paper
MATRIC QUALIFICATION JOB TEST SAMPLE Click Here for Sample Paper

 

TMO JOBS 2015
TMO JOBS AD
LECTURER JOBS 2015
PPSC LECTURER 2015 JOBS
JOIN LECTURER GROUP
PPSC LECTURER JOBS PREPARATION GROUP 2015
ALL NEW RESULTS
Educational News

Updated Educational News

Categories
POSTS BY DATE
July 2015
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031