CLICK HERE FOR VARIOUS NEW JOBS 
CLICK HERE FOR VARIOUS EDUCATIONAL NEWS 
CLICK HERE FOR NEW SCHOLARSHIPS 
CLICK HERE FOR ADMISSION NOTICES 
Click And Follow On Google+ To Get Updates
Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

ADMISSION NOTICES
Scholarships

Scholarship-300x291

BUDGET 2014-15
budget_2014-2015
New Date Sheets
VU SOLVED ASSIGNMENTS
Recent Posts
output_ehhkRg

Educators and AEOs Recruitment Teaching Aptitude Practice Mcqs for Test Preparation

Educators and AEOs Recruitment Teaching Aptitude Practice Mcqs  for Test Preparation

. As a teacher, what will you do if students do not attend your class?

(A). Blame students for their absence from the class.

(B). Ponder over the present attitude of students in a calm manner.

(C). Think about using some interesting techniques of teaching.

(D). Try to understand the reasons and try to eliminate them.
Ans:-D

2. There will be better communication in a lecture if a teacher

(A). reads from prepared notes

(B). prepares the notes well in advance and use them as a guide

(C). talks extempore

(D). talks extempore drawing examples from other disciplines
Ans:-D

3. Teachers who are enthusiastic in be class-room teaching

(A). often lack proficiency in the subjects which stays hidden under their enthusiasm

(B). Simply dramatize to hold the student’s attention

(C). involve their students in the teaching-learning process

(D). all of the above
Ans:-C

4. One can be a good teacher, if he/she

(A). has genuine interest in teaching

(B). knows how to control students

(C). knows his/her subject

(D). has good expression
Ans:-C

5.The most important skill of teaching is

(A). making students understand what the teacher says

(B). covering the course prescribed in his subject

(C). keeping students relaxed while teaching

(D). taking classes regularly
Ans:-A

6. Effective teaching, by and large, is a function of

(A). Maintaining discipline in the class

(B). Teachers honesty

(C). Teacher’s making students learn and understand

(D). Teachers liking for the Job of teaching
Ans:-C

7. Success of a profession depends on—

(A) Policy to please individuals

(B) Maintaining relationship with people

(C) Maintaining quality of work

(D) Loyalty to the superiors
Ans. (C)

8. Main role of teacher is identified with a—

(A) Leader

(B) Planner

(C) Manager

(D) Motivator
Ans. (A)

9. Prior to teaching the teacher does—

(A) Identification of objectives

(B) Preparation of teaching lesson plan

(C) Know the interest of students

(D) All of the above
Ans. (D)

10. Effective teaching includes—

(A) Teacher is active but students may or may not be active

(B) Teacher may be active or inactive but students are active

(C) Teacher is active and students are active

(D) All of the above situations
Ans. (C)

11. Immediate outcome of teaching is—

(A) Changes in the behaviour of students in desirable direction

(B) Development of total personality of students

(C) Building characters of the students

(D) Getting selected for a suitable job
Ans. (A)

12. Basic requirement of teaching efficiency is—

(A) Mastery on teaching skills

(B) Mastery over use of different techniques of teaching

(C) Mastery over appropriate use of media and technology in teaching

(D) All of the above
Ans. (D)

13. Questioning skill in teaching is most useful in—

(A) Ensuring students’ active participation in learning

(B) Memorizing the facts by students

(C) Making students disciplined

(D) Preparing students for examination
Ans. (A)

14. A teacher wants to enhance his income. You will advise him/her to—

(A) Teach in coaching institutes during extra time

(B) Take more remunerative works in the school/college

(C) Join contractual assignments other than teaching

(D) Writing Books
Ans. (D)

15. As a principal you will encourage your teacher colleagues to—

(A) Participate in seminars and conferences in India and abroad

(B) Participate in refresher courses for enhancement of subject knowledge

(C) Doing community services for Upliftment of down trodden

(D) All of the above
Ans. (D)

16. A teacher shall inculcate social and moral values among students by—

(A) Delivering lectures on values

(B) Showing TV programmes

(C) Involving students actively in co curricular activities

(D) Observing Religious Festivals
Ans. (C)

17. The most significant approach of evaluation is—

(A) Continuous and comprehensive evaluation

(B) Conducting objective term end examination

(C) Maintaining cumulative records of students

(D) Semester system evaluation
Ans. (A)

18. Educational technology is useful because—

(A) it is the need of the hour

(B) it is adopted by famous institutions

(C) it makes teaching effective and efficient

(D) it attracts students towards teaching and learning activities
Ans. (C)

19. A teacher must have mastery over his subject for—

(A) alertness

(B) making impact on students

(C) interest

(D) making teaching effective
Ans. (D)

20. The term ‘kinder garden’ means—

(A) Children’s

(B) Children’s home

(C) Children’s school

(D) Children’s playground
Ans. (D)

21. The Kothari Commission Report on Education was entitled as—

(A) Education and National Development

(B) Learning ‘to be’

(C) Diversification of Education

(D) Education for all
Ans. (A)

22. The most appropriate meaning of learning is—

(A) Inculcation of knowledge

(B) Modification of behaviour

(C) Personal adjustment

(D) Acquisition of skills
Ans. (B)

23. Teachers knowledge on student’s needs and interests are covered by the subject—

(A) Philosophy of education

(B) Psychology of education

(C) Sociology of education

(D) Politics of education
Ans. (B)

24. Work experience in education means—

(A) Education for productivity with rural

(B) Working for a new social order

(C) Experience in industrial and technological world

(D) Education for orientation towards vocational courses
Ans. (D)

25. Integral education concept is propounded by—

(A) Sri Aurobindo

(B) Mahatma Gandhi

(C) Swami Dayanand

(D) Swami Vivekanand
Ans. (A)

Leave a Reply

ALL NEW RESULTS
Educational News

Updated Educational News

Categories
POSTS BY DATE
March 2016
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031