CLICK HERE FOR VARIOUS NEW JOBS 
CLICK HERE FOR VARIOUS EDUCATIONAL NEWS 
CLICK HERE FOR NEW SCHOLARSHIPS 
CLICK HERE FOR ADMISSION NOTICES 
Click And Follow On Google+ To Get Updates
Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

ADMISSION NOTICES
Scholarships

Scholarship-300x291

BUDGET 2014-15
budget_2014-2015
New Date Sheets
VU SOLVED ASSIGNMENTS
Recent Posts
output_ehhkRg

PPSC Pedagogy Mcqs for SS Test

PPSC Pedagogy  Mcqs for SS Test

Emotional Adjustment of students is
effective in-
(A) Personality formation (B) Class-teaching
(C) Discipline (D) All of the above
Answer.D
2. Black-board in which group/category of
teaching-aids ?
(A) Audio-aids (B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids (D) None of the above
Answer.B
3. Which of the following is related
with teaching skill ?
(A) Black-board writing (B) Solving questions
(C) Asking questions (D) All the above
Answer.D
4. Students who ask questions in
the class should be-
(A) Advised to meet the teacher after the class
(B) Encouraged to participate in the discussion in the class (C) Encouraged to continue
asking questions
(D) Encouraged to search answers independently
Answer.C
5. At authoritarian level teaching
(A) Teacher centered (B) Child—centered
(C) Headmaster centered (D) Experience based
Answer.A
6. Who developed the interaction analysis category system in education for increasing the teacher effectiveness
(A) Flander (B) Rayon
(C) Amidon and Simon (D) Richard Over
Answer.A
7. One of the important theory of moral evelopment has been proposed by——
(A) Laurence Kohlberg (B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman (D) Benjamin Bloom
Answer.A
8. Character is developed by-
(A) Will-power (B) Conduct and behavior
(C) Morality (D) All of the above
Answer.D
9. Which of the following is not a level of teaching learning ?
(A) Differentiation level (B) Memory level
(C) Reflective level (D) Understanding level
Answer.A
10. NUEPA is mainly concerned with-
(A) Educational Supervision (B) Educational Unity
(C) Educational Planning (D) Educational Evaluation
Answer.C
11. The name of Yashpal Committee Report (1993) is-
(A) l.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-casting
(D) None of the above
Answer.B
12. The Father of Psychoanalysis
(A) Erik H. Erikson (B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud Answer.D
13. ln pedagogy computer is used-
(A) To motivate the learner
(B) To provide feedback
(C) To interact with the learner
(D) For all the above
Answer.D
14. Which of the following is die brain of the computer ?
(A) Prograrnme (B) Central processing unit
(C) Memory (D) Hard Disc
Answer.B
15. Spare the rod —- spoil the child. This assumption is related to that type of discipline which has been advocated-
(A) By naturalist philosophy
(B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era
(D) ln Democratic Era
Answer.C
16. The concept of school complex was first executed in-
A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Bihar (D) Rajasthan
Answer.D
17. The proponent of the Cognitive Theory of teaching is-
(A) N. L. Gage (B) Shiv Kumar Mitra
(C) B. F. Skiner (D) McDonald
Answer.A
18, Instruction medium affects the absence and escape from class teaching-
(A) Agreed (B) Indefinite
(C) Disagreed (D) None of the above
Answer.A
19, The determinant of teaching
skill training is-
(A) Components (B) Pupil-teacher
(C) Supervisor (D) Headmaster
Answer.A
20. For a good communication ..,…… is requried.
(A) Clarity of thought
(B) Dramatic Presentation
(C) Speaking in a mild tone
(D) Speaking without pause
Answer.D

Leave a Reply

ALL NEW RESULTS
Educational News

Updated Educational News

Categories
POSTS BY DATE
September 2015
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930